Хонконг се насочва към същата съдба като Тибет след наложения от Китай закон за националната сигурност, който криминализира призивите за независимост. Това коментира пред АФП лидерът на тибетското правителство в изгнание.

Лобсанг Сангай заяви, че Китай излъга Хонконг по същия начин като тибетския народ през 1951 г., когато им обеща автономия.

Си Дзинпин кацна в Индия на фона на тибетски протести

Си Дзинпин кацна в Индия на фона на тибетски протести

Някои от тях носиха лозунг "Си Дзинпин спи окупацията на Тибет - Свободен Тибет"

Сангай уточни, че Пекин е обещал да изпълни волята на тибетския народ със споразумение от 17 точки, подписано преди седем десетилетия, но вместо това наложи потисническо управление, което ограничи свободите на хималайската държава.

Ако проследите китайската окупация на Тибет и събитията след това, вие виждате същото в Хонконг, каза 51-годишният пред осведомителната агенция в Дхармасала, Индия, където е тибетското правителство в изгнание и домът на тибетския духовен лидер Далай Лама.

Посланикът на САЩ в Китай с необичайна визита в Тибет

Посланикът на САЩ в Китай с необичайна визита в Тибет

Тери Бранстад ще посети Тибетския автономен регион

На Тибет беше обещана формулата "Една държава, две системи", но след сключване на споразумението всяка една от 17-те точки беше нарушена, отбеляза той и добави, че това се случва и в Хонконг.