Посланикът на САЩ в Китай планира необичайна визита в Тибет, където ще се срещне с местни представители и ще сподели безпокойството си във връзка с налаганите ограничения върху будистките практики. Очаква се да поиска запазване на уникалната култура и езика на Тибет, информира АП.

Посолството на САЩ в Пекин отбеляза, че Тери Бранстад ще посети Тибетския автономен регион и съседната провинция Цинхай. Цинхай е традиционно тибетски регион, известен като Амдо. Той е родното място на тибетския духовен водач Далай Лама.

Китай предупреждава с последствия САЩ, заради новия закон за Тибет

Китай предупреждава с последствия САЩ, заради новия закон за Тибет

Тръмп подписа закон за реципрочен достъп до Тибет срещу китайски официални лица

Тери Бранстад също ще посети религиозни и културни центрове, училища и други места.

Посолството определи посещението като "шанс за посланика да се ангажира с местните лидери за повдигане на дългогодишни притеснения". Тери Бранстад също ще "научи от първа ръка за уникалната култура, религия и екологична значимост на региона".

Китай отсече: Тибет е неразделна част от свещената китайска територия

Китай отсече: Тибет е неразделна част от свещената китайска територия

Според САЩ хората в Тибет са подложени на жестоки репресии

Китай ограничава достъпа на чужденци до Тибет, особено журналисти и дипломати. Пекин твърди, че Тибет е част от китайската територия от векове, но тибетците се защитават, че са независима държава през по-голямата част. Комунистически Китай нахлу в региона през 1950 г.

През последните години се затяга контролът над Тибетския будизъм, използването на тибетски език и традиционната култура.