Китай "решително се противопоставя" на Съединените щати във връзка с приет нов закон за Тибет заявявайки, че за Китай това са вътрешни работи и САЩ рискуват да причинят "сериозна вреда" на техните отношения, съобщава "Ройтерс".

Доналд Тръмп подписа вчера закон за реципрочен достъп до Тибет. Законът има за цел да насърчи достъпа до Тибет за американските дипломати и други длъжностни лица, журналисти и други граждани, като отказва достъпа до САЩ на китайски официални лица, считани за отговорни за ограничаването на достъпа до Тибет.

Пекин изпраща войски в Тибет през 1950 г. в операция определена като мирно освобождение и оттогава са там.

Говорителят на китайското външно министерство, Хуа Чунинг обясни, че законът на САЩ "изпраща сериозни грешни сигнали до тибетските сепаратистки елементи", както и че заплашва да влоши двустранните отношения, които и без това са затруднени от напрежението в търговията и други въпроси.

"Ако Съединените щати прилагат този закон, това ще причини сериозна вреда на отношенията Китай-САЩ и сътрудничеството във важни области между двете страни", допълва тя.

Китай отсече: Тибет е неразделна част от свещената китайска територия

Китай отсече: Тибет е неразделна част от свещената китайска територия

Според САЩ хората в Тибет са подложени на жестоки репресии

Съединените щати трябва да са напълно наясно със сериозната чувствителност на въпроса за Тибет и да спрат с намесата си, в противен случай Съединените щати ще трябва да поемат отговорност за последствията, добави тя, без да коментира какви са последствията.

Правозащитни организации обясняват, че ситуацията за етническите тибетци в рамките на наричания от Китай, Тибетски автономен регион, остава изключително трудно. Върховният комисар по правата на човека в ООН заяви през юни, че условията в Тибет "бързо се влошават".

Всички чужденци се нуждаят от специално разрешение за влизане в Тибет, което обикновено се предоставя на туристите, на които се разрешава да провеждат сериозно наблюдавани обиколки, но много рядко за чуждестранни дипломати и журналисти.

Хуа Чунинг коментира, че Тибет е отворен за чуждестранни посетители, както показват 40 000 американски посетители в региона от 2015 г. насам. Тя добявя, че е "абсолютно необходимо и разбираемо" правителството да провежда контрол над навлизането на чужденци, като се имат предвид "местни географски и климатични особености".

Тибетски правозащитни групи приветстват американският закон. Международната кампания за Тибет коментира, че "влияещият и иновативен" закон бележи "нова ера на американска подкрепа" и е предизвикателство за политиките на Китай в Тибет.

"САЩ съобщават на Пекин, че нейните служители ще бъдат изправени пред реални последствия за дискриминацията срещу американци и тибетци и посочват пътя, който другите страни трябва да следват", обяснява председателят на групата Матео Мекачи.

Следващата година се отбелязва 60-годишнина от полета към изгнание в Индия на Далай Лама, след неуспешно въстание срещу Китай. Китай рутинно го обявява за опасен сепаратист, а Далай Лама обяснява, че иска единствено автономия за родината си.

Далай Лама: Тибет може да съществува в Китай като Европейския съюз

Далай Лама: Тибет може да съществува в Китай като Европейския съюз

Далай Лама избяга в Индия през 1959 г.