Президентът на Китай Си Дзинпин пристигна в Южна Индия за разговори с индийския премиер Нарендра Моди, за да се опита да спре влошаване на отношенията между двете държави около спорния хималайски регион Кашмир и антикитайските протести на тибетски групи, информира "Ройтерс".

Китай и Пакистан недоволстват от решението на Индия от преди два месеца за отмяна на специалния статут на индийската част от Кашмир. След като Си обяви, че внимателно следи ситуацията и увери Пакистан, че Китай стои зад страната, Ню Делхи отговори, че това е вътрешен въпрос, който има за цел развитие на региона и няма място за намеса на трета страна.

Си пристигна в южния град Ченай, където Моди ще го разведе в храмовия комплекс Шор, който датира от 7-8 век след Христа, когато регионалните владения са имали директни връзки с китайски провинции.

Преди пристигането на китайския лидер полицията арестува лидера на Тибетския младежки конгрес и други 11 тибетски студенти на различни места, включително на летището и магистралата, водещи към мястото на срещата.

Протестиращите скандираха за свобода. Някои от тях носиха лозунг "Си Дзинпин спри окупацията на Тибет - Свободен Тибет". През 1950 г. Китай окупира независим дотогава Тибет.

Моди и Си ще се опитат да договорят мерки за изграждане на доверие на неофициалната среща в Мамалапурам до Ченай, обяви индийски източник.

Индия и Китай споделят 3500-километрова граница, заради която влязоха във война през 1962 г. Двете държави все още не са разрешили спорните гранични въпроси, въпреки че са провели повече от 20 кръга преговори. По общата им граница като цяло е спокойно, но понякога двете армии влизат в спорадични сблъсъци.

Мерките на масата за преговори включват по-засилена гранична търговия, туризъм и дори съвместен военен патрул за засилване на доверието.

Приоритетът ще бъде увеличаване на мерките за изграждане на доверие и обменът между народите на двете държави, обяви втори правителствен източник.

Моди и Си също ще обсъдят големия търговски дефицит на Индия с Китай и въпросът дали да се позволи на китайската компания Huawei да участва в 5G мрежата в Индия.

В събота Си ще посети Непал. Той ще стане първият китайски президент, който посещава буферната държава между Индия и Китай от 22 г.