Индийските власти прехвърлят допълнителен контингент от 8000 военнослужещи в щата Джаму и Кашмир на фона на обявеното от правителствено решение за отмяна на специалния конституционен статут на този регион. Според НДТВ, военни транспортни самолети от тази сутрин доставят войници до летището на столицата на региона, град Шринагар, съобщава ТАСС.

Тези военнослужещи ще засилят 35-хилядната армия, която вече е разположена в Джаму и КашмирВсички военни части в Индия са в състояние на повишена бойна готовност.

Междувременно хиляди индуистки поклонници, които се отправят към храма на Амарнат в Кашмир, се връщат обратно, след като правителството препоръча да не посещават храма в края на миналата седмица. Поклонниците се охраняват и от военните. В нощта срещу понеделник индийската полиция арестува лидери на влиятелни партии в региона.

Пакистан ще отблъсне всяко нападение от Индия

Пакистан ще отблъсне всяко нападение от Индия

Напрежение в региона

Междувременно в редица региони на Джаму и Кашмир започнаха спонтанни демонстрации срещу решението на властите да отменят специалния конституционен статут на Джаму и Кашмир.

Правителството на Индия обяви в понеделник решение за отмяна на член 370 от конституцията, който дава на Джаму и Кашмир специален статут. Джаму и Кашмир губят се превръщат в съюзна територия (която има по-малко права от автономен щат), отделя се историческата област Ладак, която също става съюзна територия. Очакват се и други промени в статута и управлението на Кашмир. Джаму и Кашмир ще запазят законодателната си власт.

Съгласно конституцията на Индия, Джаму и Кашмир имат специална автономия, всички закони, приети от централното правителство (с изключение на отбраната, външните отношения и някои други), трябва да са одобрени от местното събрание. Жителите на други региони на Индия нямат право да купуват земя в Кашмир. Щатът има свой флаг и редица други предимства.

Индия отрича Моди да е молил Тръмп за посредничество в кашмирския конфликт

Индия отрича Моди да е молил Тръмп за посредничество в кашмирския конфликт

Американският президент няма "ни най-малка представа за това, за което говори"

Министерството на външните работи на Пакистан осъди решението на правителството на Индия да отмени специалния статут на Кашмир.

"Пакистан категорично осъжда изявлението на правителството на Индия за статута на Джаму и Кашмир", се казва в изявление.

"Както следва от резолюцията на Съвета за сигурност на ООН, никакви действия на Ню Делхи не могат да променят статута на този спорен регион. Исламабад ще предприеме всички възможни мерки за спиране на тези незаконни действия", допълва пакистанското външно министерство.

Пакистан се отказва от ядрените оръжия, ако Индия също го направи

Пакистан се отказва от ядрените оръжия, ако Индия също го направи

Да, ядрена война - това не е вариант

Индийското министерство на вътрешните работи обяви състояние на повишена готовност за силите за сигурност на страната, съобщава "Таймс ъф Индия". "Инструкцията за повишаване на готовността е изпратена до всички правоприлагащи органи (на Индия). На първо място, това се отнася до формациите, които са разположени в щата Джаму и Кашмир".

Полицията на индийската столица Ню Делхи налага засилени мерки за сигурност, след като правителството на страната реши да премахне специалния конституционен статут на Кашмир.

Източници коментират, че повишената готовност се въвежда въз основа на "някои данни", във връзка с решението на централните власти за Джаму и Кашмир и тържествата по случай Деня на независимостта, който Индия празнува на 15 август.

По улиците на индийската столица се предприемат допълнителни мерки за сигурност и по тях са разположени допълнителни полицейски патрули.

САЩ натискат Индия да не купува С-400 от Русия

САЩ натискат Индия да не купува С-400 от Русия

Иначе щяла да бъде ударена със санкции