САЩ предупредиха Индия да не закупува руски противовъздушни ракетни системи С-400, предлагайки на Ню Делхи да обмисли друго въоръжение от този тип. Това заяви високопоставен служител на Държавния департамент по време на конферентен разговор.

"По отношение на С-400, ние призоваваме всички наши съюзници и партньори, Индия включително, да се откажат от сделките с Русия, които рискуват задействането на санкции по Закона за противодействие на противниците на Америка чрез санкции (CAATSA)... Ще насърчаваме Индия да търси алтернативи", коментира служителят преди предстоящото посещение на американския първи дипломат Майк Помпео в Индия.

В САЩ обявиха защо НАТО трябва да се страхува от С-400

В САЩ обявиха защо НАТО трябва да се страхува от С-400

Руският зенитно-ракетен комплекс разполага с редица стратегически преимущества

По-рано този месец Държавният департамент на САЩ предупреди индиректно Индия, че придобиването на ПВО системи, произведени в Русия, може да компрометира по-нататъшните оръжейни сделки между Ню Делхи и Вашингтон.

Предупреждението беше направено, след като външното министерство на Индия посочи, че Ню Делхи не планира да "хвърли в кошчето" споразумението си с Москва за С-400, въпреки заплахата от санкции на САЩ.

Законът за санкциите CAATSA беше подписан през 2017 г. и дава на Вашингтон правото да налага санкции на всяка страна, която купува произведено от Русия въоръжение. САЩ използваха законодателството през септември миналата година, налагайки санкции срещу министерството на отбраната на Китай заради закупуването на руски самолети и системи С-400.

САЩ: Турция да избере между ракетите С-400 и самолетите F-35

САЩ: Турция да избере между ракетите С-400 и самолетите F-35

Решението да бъде взето до края на юли...