САЩ и съюзниците им в НАТО трябва да се страхуват от руските противовъздушни ракетни системи С-400 заради възможността за използването им като средство за борба в икономическа война, пише американското издание за геополитически анализи The National Interest.

Изданието подчертава, че руският зенитно-ракетен комплекс разполага с редица стратегически преимущества.

Турция отвръща реципрочно при санкции на САЩ за С-400

Турция отвръща реципрочно при санкции на САЩ за С-400

Чавушоглу за Иран: Не защитаваме никого, грешно е след няколко часа някой да е признат за виновен

Първо, печалбите от продажбите на зенитно-ракетните системи: сред вече съществуващите и потенциалните купувачи се числят Китай, Индия, Турция, Саудитска Арабия и Катар. Това допринася за диверсификацията на икономиката на Русия и създава основа за модернизиране на въоръженията.

Второ, престижът и статутът на Русия в света като разработчик на модерни оръжейни системи.

Трето, установяване и развитие на отношенията със страните купувачи на С-400, доколкото освен придобиване на зенитно-ракетни комплекси, е необходимо да се обучават военнослужещи да работят с тях и да се извършва поддръжка.

Ердоган: Сделката за С-400 е завършена, юли получаваме комплексите

Ердоган: Сделката за С-400 е завършена, юли получаваме комплексите

Не казвам, че Турция ще закупи отбранителна система С-400, страната вече ги купи, ние затворихме сделката

И в заключение - възможността за използването на системата за противовъздушна отбрана в "хибридна война". По този начин, пише изданието, продажбата на С-400 на Турция вече доведе до разцепление в НАТО. Ако сделката бъде напълно завършена, Москва ще разположи системи с мощни радари на територията на Алианса.

Изданието подчертава, че Вашингтон ненапразно заплашва Анкара със санкции и изключване от програмата за изтребителите F-35 във връзка с придобиването на руски оръжия. Турските власти подчертават, че няма да се откажат от покупката на С-400.

САЩ и НАТО поставиха ултиматум на Турция заради С-400

САЩ и НАТО поставиха ултиматум на Турция заради С-400

Трябва да се откаже от С-400, за да получи F-35