Турция ще "предприеме реципрочни стъпки", ако САЩ наложат санкции за закупуването на руската С-400, заяви турският външен министър, отбелязвайки последната стъпка към противопоставяне между съюзниците в НАТО, съобщава "Ройтерс".

"Ако Съединените щати предприемат някакви негативни действия към нас, ние също ще предприемем реципрочни стъпки", обяснява Мевлют Чавушоглу по турската телевизия.

Турция: Действията на САЩ ще имат последствия

Турция: Действията на САЩ ще имат последствия

След писмото на Патрик Шанахан до турския му колега

Анкара и Вашингтон месеци наред публично спорят за закупуването на ракетните системи С-400, които се очаква да бъдат доставени още следващия месец. Вашингтон заяви, че това ще предизвика санкции на САЩ и изпратиха писмо, в което предупреждават, че Анкара ще бъде изтеглена от програмата за F-35.

"Ясни сме по въпроса за С-400. Без значение какви ще са резултатите, няма да правим крачка назад", коментира Чавушоглу, добавяйки, че е невъзможно да се отмени поръчката.

За Вашингтон, С-400 не са съвместими с отбранителните системи на НАТО това ще компрометират F-35, които Турция също планира да купи. Турция предложи съюзниците да съставят работна група, която да оцени въздействието на С-400, но все още не е получила отговор от САЩ.

Турция се озъби на ултиматума на САЩ за F-35, не бил в съответствие с духа на НАТО

Турция се озъби на ултиматума на САЩ за F-35, не бил в съответствие с духа на НАТО

Турция подготвя отговор на писмото на американския военен министър

Турция също така се застъпва за задълбочено разследване на нападението срещу петролни танкери в Оманския залив, коментира Чавушоглу, цитиран от ТАСС.

"Ние сме обезпокоени от събитията в Оманския залив. Ние не защитаваме никого, считаме за погрешно, че след няколко часа някой е признат за виновен. Необходимо е да се извърши задълбочено разследване на инцидента", подчертава той.

"В противен случай подобни инциденти могат да предизвикат напрежение и да имат опасни последствия", коментира той.

Помпео: Атаките на Иран са ясна заплаха за международния мир

Помпео: Атаките на Иран са ясна заплаха за международния мир

"Призоваваме всички държави, застрашени от провокативните действия на Иран, да се присъединят към нас"