Писмото на американския военен министър Патрик Шанахан до неговия колега Хулуси Акар за F-35 е против духа на НАТО и ще бъде даден подходящ отговор, заяви говорителят на турския президент Ибрахим Калин, съобщиха световните информационни агенции.

Той каза още, че вече е обсъдил писмото с американския съветник по националната сигурност Джон Болтън.

Калин каза, че отношението на САЩ ще навреди трайно на двустранните отношения и изрази надежда, че ще се откажат от позицията си.

Езикът, използван в писмото, изпратено от Вашингтон на Анкара относно отстраняването на Турция от програмата за изтребителя F-35, не отговаря на духа на НАТО. Това обяви по-рано турският военен министър Хулуси Акар.

Писмото очертаваше по какъв начин Турция ще бъде извадена от програмата за изтребителите F-35, освен ако Анкара не промени плановете си за закупуване на руската система за противоракетна отбрана С-400.

Турция се озъби на ултиматума на САЩ за F-35, не бил в съответствие с духа на НАТО

Турция се озъби на ултиматума на САЩ за F-35, не бил в съответствие с духа на НАТО

Турция подготвя отговор на писмото на американския военен министър

Говорейки за ситуацията със сигурността на Турция, Калин каза, че за формиране на държава на ПКК на турско-сирийската граница не може да става и дума.

Благодарение на умелото ръководство на нашия президент, сега не може да става дума за държава, която се опитва да бъде установена на турско-сирийската граница, каза Калин след заседание на кабинета в столицата Анкара.

В своята повече от 30-годишна кампания за терор срещу Турция, ПКК - обявена като терористична организация от Турция, САЩ и ЕС - е отговорна за смъртта на близо 40 000 души, включително жени и деца.