След смъртоносните сблъсъци по така наречената линия на контрол в спорната територия на Кашмир, премиерът на Пакистан Имран Хан заяви в неделя, че силите на страната му ще отмъстят в случай на "някаква индийска авантюра или агресия".

Друга поредица от ескалации се случи на 30 юли. Пакистан призова за "мирно разрешение " на това, което определи, че е "международен спор". Имран Хан призова Индия да зачита волята на местните хора.

Правителството в Ню Делхи наруши международните си задължения, заяви пред АП Хан. Според него, международната общност и президентът на САЩ Доналд Тръмп трябва да се включат. Според Пакистан индийските сили са използвали касетъчни бомби при нападение, при което двама цивилни са загинали, а 11 са ранени.

По-рано Индия засили разделителната линия с паравоенни действия и заяви, че съседната страна трябва да вземе обратно телата на петима бойци от нейната територия, които загинаха след нахлуване. На десетки хиляди поклонници и чуждестранни туристи беше поръчано да напуснат долината на Кашмир, позовавайки се на заплаха от терористични атаки. Бившият главен министър на Джаму и Кашмир Омар Абдула, който беше на поста си до преди година, заяви, че е поставен под домашен арест от индийските власти на фона на репресиите срещу местни лидери.