Повече от 40 държави призоваха Китай във вторник да разреши на шефа на ООН за правата на човека незабавен достъп до регион Синцзян да проучи докладите, че там незаконно са задържани над милион души, някои от които са подложени на изтезания или принудителен труд, съобщава "Ройтерс".

Съвместното изявление за Китай бе прочетено от канадския посланик Лесли Нортън от името на страни, включително Австралия, Великобритания, Франция, Германия, Япония и САЩ до Съвета за правата на ООН в ООН.

Пекин отрича всички твърдения за злоупотреба с уйгури и описва лагерите като места за професионално обучение за борба с религиозния екстремизъм.

"Достоверните доклади сочат, че над милион души са произволно задържани в Синцзян и че има широко разпространено наблюдение, непропорционално насочено към уйгури и членове на други малцинства и ограничения на основните свободи и уйгурска култура", се казва в съвместното изявление.

Китай вижда обида в събитие на ООН за Синдзян

Китай вижда обида в събитие на ООН за Синдзян

САЩ "се обединиха с държави, злоупотребиха с ООН, оклеветиха и нападнаха Китай, за собствените си интереси"

"Призоваваме Китай да разреши незабавен, смислен и безпрепятствен достъп до Синцзян за независими наблюдатели, включително върховния комисар", добави той, позовавайки се на Мишел Бачелет.

Бачелет каза в понеделник на съвета, че се надява да договори условията за посещение тази година в Китай, включително Синцзян, за да разгледа докладите за сериозни нарушения срещу мюсюлманските уйгури.

Нейният офис води преговори за достъп от септември 2018 г.

Лиу Юин, говорител на мисията на Китай в ООН в Женева, заяви в понеделник, че нейното посещение трябва да бъде "приятелско", насочено към насърчаване на сътрудничеството, "а не да прави т. нар. "разследване" с презумпцията за вина".

САЩ, Великобритания и Германия пришпорват Китай да прекрати репресиите срещу уйгурите

САЩ, Великобритания и Германия пришпорват Китай да прекрати репресиите срещу уйгурите

"В Синцзян хората са измъчвани. Жените са насилствено стерилизирани"

В изявлението, ръководено от Канада, се цитират съобщения за изтезания, принудителна стерилизация, сексуално насилие и принудително отделяне на деца от родителите им от властите.

Осъжда се и закон, наложен преди година в Хонконг срещу това, което Китай смята за сецесия и тероризъм. Първите процеси трябва да започнат тази седмица срещу хора, арестувани съгласно законодателството.

"Продължаваме да бъдем дълбоко загрижени от влошаването на основните свободи в Хонконг съгласно Закона за националната сигурност и от положението с правата на човека в Тибет", се казва в него.

Китай втърдява риториката и няма да толерира чужди сили около Тайван

Китай втърдява риториката и няма да толерира чужди сили около Тайван

Китай обещава и по-решително противопоставяне на външна намеса в страната и Хонконг