Китай не толерира чужди сили, които се намесват в тайванските въпроси, и трябва да отговори категорично на подобни актове на "тайно споразумение", заяви правителството в сряда, след като Тайван отчете най-голямото досега нахлуване на китайски самолети, съобщава "Ройтерс". 

На пресконференция дали военната дейност е свързана с изявлението на Г-7, Ма Сяогуанг, говорител на китайската служба за тайвански въпроси, каза, че правителството на Тайван е виновно за напрежението. Пекин вярва, че правителството на острова работи с чужди държави за официална независимост.

"Никога няма да толерираме опити за независимост или намеса по тайванския въпрос от чужди сили, така че трябва да дадем силен отговор на тези актове", обясни той.

Прелитането се случи в същия ден, когато американският флот заяви, че ударната група на самолетоносача USS "Роналд Рейгън" е влязла в спорното Южнокитайско море.

"Ударната група на Роналд Рейгън не е взаимодействала с нито един китайски военен самолет", коментира говорителят на ударна група 5 лейтенант Джо Кийли.

"По време на операциите на ударната група в Южнокитайско море всички комуникации между кораби и самолети са били в съответствие с международните норми и не са повлияли на нашите операции."

Високопоставен служител, запознат с планирането на сигурността на Тайван, каза пред "Ройтерс", че Китай изпраща съобщение до САЩ, докато групата плава през канала Баши, който отделя Тайван от Филипините и води към Южнокитайско море.

"Това е стратегическо сплашване на американската армия. Те искаха САЩ да забележат способността им и да ограничат поведението си."

Тайван трябва по-специално да обърне внимание на факта, че китайските военни започнаха да провеждат учения в югоизточната част на зоната на ПВО на Тайван, добави източникът. Това "до известна степен бе насочено към разполагането ни на изток и увеличаване на налягането на противовъздушната отбрана около нашия ADIZ", каза източникът.

Източното крайбрежие на Тайван има две големи въздушни бази с хангари, изкопани отстрани на планините, за да осигурят защита в случай на китайско нападение.

Япония и САЩ с маневри с изтребители и бомбардировачи в източнокитайско море

Япония и САЩ с маневри с изтребители и бомбардировачи в източнокитайско море

13 изтребителя F-15, два F-2 и два бомбардировача B-52

Междувременно четири кораба на Китай в сряда влязоха в зоната край спорните острови Сенкаку (Диаою) в Източнокитайско море, които Япония смята за свои териториални води, съобщава "Киодо".

Китайските кораби са влезли в тази зона за първи път от 29 май, общо от началото на годината такива събития са се случили 21 пъти. Освен това корабите на Китай вече 124 поредни дни обикалят в непосредствена близост до зоната, която Япония счита за свои териториални води. Това е най-дългият период от 2012 г..

Спорът за островите Сенкаку ескалира, след като Токио обяви през септември 2012 г., че ще ги изкупи от частни собственици, които са японски граждани.

След това в Китай се проведоха масови демонстрации, придружени от унищожаването на японски ресторанти и предприятия.

Оттогава китайските кораби постоянно обикалят край спорния архипелаг и отправят демонстративни призиви към крайбрежната му зона.

Китай се озъби на Г-7, настоява да спре да клевети страната

Китай се озъби на Г-7, настоява да спре да клевети страната

Китай бил миролюбива държава

Пекин също така ще се противопостави по-решително на външната намеса в делата на Китай и Хонконг, а всякакви опити за ограничаване на развитието на страната са "обречени на провал", коментира в сряда новият ръководител на комисариата на китайското външно министерство в този специален административен район Лиу Гуангюан.

"Всеки опит за намеса във вътрешните работи на Китай или за ограничаване на неговото развитие е обречен на провал", обяснява той на семинар за 100-годишнината от основаването на Китайската комунистическа партия (ККП).

Той отбеляза, че наскоро приетият закон за противодействие на чуждестранните санкции "произтича от спешната необходимост от борба с хегемонизма и политиката на сила".

"Не трябва да се накърняват достойнството и законните права на китайския народ и историческата тенденция към голямо обновяване на китайската нация под ръководството на ККП не може да бъде спряна".

Ръководителят на местната администрация Кари Лам, изказвайки се на същото събитие, подчерта, че приемането на закона за осигуряване на националната сигурност в Хонконг миналото лято "ефективно възстанови стабилността в обществото, а реформата за подобряване на избирателната система ще гарантира принцип: "Патриотите управляват Хонконг".

"Тези две ключови инициативи демонстрират напълно непоклатимата решимост на централното правителство и ККП да спазват принципа на една държава, две системи и ще извървят дълъг път в осигуряването на дългосрочен просперитет и стабилност на Хонконг", каза тя.

САЩ разполагат постоянна ВМС група в Тихия океан за противодействие на Китай

САЩ разполагат постоянна ВМС група в Тихия океан за противодействие на Китай

Тихоокеанската група е по модел на ВМС на НАТО от 1968 г. в Атлантическия океан

Съвместното изявление на ЕС и САЩ относно Китай след срещата на върха представлява груба намеса във вътрешните работи на Китай, коментира на китайското външно министерство Жао Лициян в сряда.

"Изявлението след срещата на върха ЕС-САЩ далеч надхвърля целта за развитие на двустранни отношения. Това е груба намеса във вътрешните работи на КНР", отговори той на молба от журналисти да коментира документа след срещата на върха, на която ЕС и САЩ посочиха "продължаващи нарушения на правата на човека в Синцзян и Тибет, унищожаване на автономията и демократични процеси в Хонконг, икономическа принуда, кампании за дезинформация, ситуацията в Източнокитайско и Юженокитайско морета."

Според дипломата документът клевети, съдържа обвинения, разпространява дезинформация. "Ние отхвърляме и осъждаме това", посочи той.

На 15 юни се състоя срещата на върха ЕС-САЩ. Според заключителното изявление ЕС и САЩ включиха в списъка на своите "притеснения" относно Китай всички тези продължаващи нарушения. 

ЕС и САЩ "категорично се противопоставят на всякакви едностранни опити за промяна на статуквото и увеличаване на напрежението в региона", подчертаха "важността на мира и стабилността в целия Тайвански проток" и призоваха за "мирно уреждане на проблемите на пролива".

В документа се посочва още, че страните възнамеряват да координират "конструктивна ангажираност с Китай по въпроси като климатичните промени и неразпространението на ядрени оръжия, както и по някои регионални въпроси".

ЕС и САЩ ускоряват популяризирането на западните ценности по целия света

ЕС и САЩ ускоряват популяризирането на западните ценности по целия света

Договориха се и да ваксинират три четвърти от световното население до края на 2022 г.