Японските военновъздушни сили за самоотбрана и ВВС на САЩ проведоха съвместни учения на японското и източнокитайското море. Това се посочва в съобщение, публикувано в петък на уебсайта на японските сили за самоотбрана, цитирано от ТАСС.

Отбелязва се, че в маневрите са участвали 13 изтребителя F-15 и два изтребителя F-2 в експлоатация в Япония, както и два бомбардировача B-52 на американските ВВС.

В Източнокитайско море се намират островите Сенкаку (Диаою), които са обект на териториален спор между Токио и Пекин.

Патрулни кораби на Китай трети ден плават край спорните острови Сенкаку

Патрулни кораби на Китай трети ден плават край спорните острови Сенкаку

През 2020 г. кораби на Китай са се появявали край островите Сенкаку рекордни 333 пъти

В допълнение японският министър на отбраната Нобуо Киши заяви на пресконференция в петък, че Япония "следи отблизо морската дейност на Китай с голяма загриженост".

Спорът за островите Сенкаку ескалира, след като Токио обяви през септември 2012 г., че ще ги изкупи от частни собственици, японски граждани.

След това в Китай се проведоха масови демонстрации на протест, придружени от унищожаването на японски ресторанти и предприятия. Оттогава китайските кораби постоянно обикалят край спорния архипелаг и отправят демонстративни призиви към крайбрежната му зона.

Китай: САЩ и техният стратегически васал Япония грубо се намесват във вътрешни работи

Китай: САЩ и техният стратегически васал Япония грубо се намесват във вътрешни работи

Все пак Китай приема поканата за среща в САЩ, което "демонстрира нашата добра воля и искреност"

Напоследък Япония е особено загрижена за дейността на патрулите на Китай в района на Сенкаку. През февруари китайските кораби навлязоха в зоната около тези острови, които Япония смята за свои териториални води, 14 пъти.

В Токио това се дължи, наред с другото, на факта, че на 1 февруари в Китай влезе в сила закон, който дава на бреговата охрана на страната правото да открива огън по чужди кораби за защита на националния суверенитет.

В отговор Япония също даде право на бреговата си охрана да използва оръжия в случай на опит за дебаркиране на Сенкаку, което според експерти увеличава заплахата от въоръжен конфликт между страните.

Китай: Увеличението с 40% на ВВС на САЩ около Китай е опасно и за двете страни

Китай: Увеличението с 40% на ВВС на САЩ около Китай е опасно и за двете страни

Усилията за спиране на неизбежното обединение на Тайван са като "богомолка, опитваща се да спре колесница"