Пентагонът обмисля разполагане на постоянна ВМС оперативна група в Тихия океан за противодействие на нарастващата военна мощ на Китай, съобщава "Политико", позовавайки се на източници, запознати с вътрешните дискусии.

Освен това планът включва одобрение на военна операция, която ще позволи на ръководителя на отбраната Лойд Остин "да привлече допълнителни средства и ресурси" в рамките на съперничеството с Пекин.

Тези инициативи са резултат от работата на работната група на Пентагона за Китай от името на президента Джо Байдън, която наскоро направи препоръки към Остин.

Британският кралски флот - сигурен съюзник на САЩ срещу Китай

Британският кралски флот - сигурен съюзник на САЩ срещу Китай

Западът разбира глобалното предизвикателство към демокрациите

"Обмисляме редица предложения за индо-тихоокеанския регион, за да координираме по-добре нашите действия ... Ръководителят на Пентагона каза, че сега има време за работа, има много подробности, които се нуждаят от окончателно доработване", коментира източникът.

Двете инициативи, които все още не са финализирани, добавят сила към твърдата позиция на Байдън за Китай и ще изпратят сигнал, че новата администрация на САЩ сериозно се стреми да предприеме мерки срещу военното натрупване и агресивното поведение на Пекин в региона на Тихия океан.

Новината идва, когато лидерите на НАТО все повече се доближават до позицията на Вашингтон за конфронтация с Пекин. Четири години след като бившият президент Доналд Тръмп направи противодействието на Китай основен външнополитически приоритет, тази седмица съюзниците в НАТО обявиха Пекин за предизвикателство за сигурността и заявиха, че китайците работят за подкопаване на глобалния ред.

Китай започва редовни учения с ударни групи самолетоносачи до Тайван

Китай започва редовни учения с ударни групи самолетоносачи до Тайван

Ще защитават китайския национален суверенитет

Въпреки че инициативите не биха били сребърен куршум за решаване на проблема с Китай, усилията са окуражаващ знак, че Пентагонът се ангажира да отдалечи ресурсите от Близкия изток и да повиши нуждите на Тихия океан, каза Елбридж Колби, бивш служител в Пентагона, който сега е директор в The Marathon Initiative.

"Оперативната група и посочените операции подсказват, че ще вдигнат шум и ще насочат сила към западната част на Тихия океан", каза Колби, отбелязвайки, че ако работната група "е фокусирана върху западната част на Тихия океан, независимо дали е фокусирана по отношение на Китай изрично или имплицитно, има бюрократичен отзвук.

Тихоокеанската група ще бъде формирана по аналогия с постоянните военноморски сили на НАТО, създадени през 1968 г. в Атлантическия океан, модел, водещ до и по време на Студената война.

САЩ: Война с Китай за Тайван няма да е географски ограничена

САЩ: Война с Китай за Тайван няма да е географски ограничена

Статуквото в Тайван е в интерес и за САЩ, и за Китай

Ескадрата на НАТО бе незабавна реакционна сила, която може бързо да реагира на криза, прекарваше по-голямата част от времето си в движение, участвайки в планирани учения и осъществявайки призиви към пристанищата на добра воля. Шест до 10 кораба от множество държави-членки на НАТО - разрушители, фрегати и помощни кораби - обикновено са часто от силите за период до шест месеца.

Европейската ВМС група позволи на тези държави да "максимизират влиянието си в морето и да специализират инвестициите си едновременно", каза Джери Хендрикс, анализатор в консултантската фирма Telemus Group и автор на "Да осигурим и поддържаме флот".

Той отбеляза, че ефективна тихоокеанска група ще включва и европейски съюзници като Великобритания и Франция, които увеличават морското си присъствие в Тихия океан, както и Япония и Австралия.

Дипломация на канонерките - Британски самолетоносач с послание към Китай

Дипломация на канонерките - Британски самолетоносач с послание към Китай

Великобритания е готова отново да бъде глобална и да защити западните интереси с ЕС, НАТО и Столтенберг срещу Русия и Китай

Предложената инициатива би била "възпиращ фактор, тъй като демонстрира единство в усилията за противодействие на прекомерните заплахи на Китай за концепцията за свободно море и свободна търговия с техните големи териториални морски претенции", каза Хендрикс.

Длъжностни лица, работещи по китайската политика в Пентагона, обмислят и създаването на военна операция за Тихия океан, която би създала официален процес на планиране на министъра на отбраната и ще осигури допълнителни бюджетни правомощия и ресурси за усилията, казаха хората.

Пентагонът все още не е информирал Capitol Hill за плановете.

Въз основа на работата на работната група, Остин издаде директива миналата седмица, с която започна няколко усилия за по-добро справяне с предизвикателствата пред сигурността, поставени от Китай като "предизвикателство номер едно за САЩ".

Служителите отказаха да предоставят каквито и да било подробности, като заявиха, че много от инициативите са класифицирани.

Китай стресна Тайван с 28 изтребителя и ядрени бомбардировача

Китай стресна Тайван с 28 изтребителя и ядрени бомбардировача

Предупреждава всички, че никой няма да забие клин между Китай и Русия