Говорителят на китайското външно министерство Хуа Чунинг заяви в понеделник, че използването на ООН като платформа за виртуално събитие за репресиите срещу мюсюлманите-уйгури и други малцинства в Синдзян е обида за институцията, съобщава "Ройтерс".

Китай призова държавите-членки на ООН да не присъстват на виртуалното събитие, планирано от Германия, САЩ и Великобритания.

"САЩ се обединиха с няколко държави, злоупотребиха с ресурсите и платформата на ООН, оклеветиха и нападнаха Китай, за да обслужват собствените си интереси", обясни тя в Пекин.

Китай настоя страните членки на ООН да не участват в среща за Синцзян

Китай настоя страните членки на ООН да не участват в среща за Синцзян

Западни държави и правозащитни организации обвиняват китайските власти

Китай заяви, че организаторите на виртуалното събитие на ООН, което трябва да се проведе в сряда, използват "въпросите на правата на човека като политически инструмент за намеса във вътрешните работи на Китай".

Някои западни страни и групи за защита на правата обвиняват властите в Синдзян, че задържат и изтезават уйгури в лагери, което САЩ определят като геноцид.

През януари Вашингтон забрани вноса на памук и домати от Синдзян заради обвинения в принудителен труд.

Пекин отрича обвиненията и определя лагерите като центрове за професионално обучение за борба с религиозния екстремизъм.

Китай привика посланика на ЕС

Китай привика посланика на ЕС

ЕС не е квалифициран да действа като учител по правата на човека