САЩ, Великобритания и Германия призоваха Китай да прекрати репресиите срещу уйгурското малцинство, говорейки на видеоконференция, което вбеси Пекин, предаде "Франс прес".

Правозащитни организации казват, че до 1 млн. уйгури и хора от други предимно мюсюлмански групи са задържани в концлагери в северозападната китайска област Синцзян.

"В Синцзян хората са измъчвани. Жените са насилствено стерилизирани", подчерта посланичката на САЩ в ООН Линда Томас-Грийнфийлд по време на конференцията, която беше организирана от САЩ, Великобритания и Германия заедно с международната правозащитна организация "Хюман райтс уоч" и включваше свидетелства от уйгури.

Британските депутати вбесиха Китай, обявявайки геноцид в Синцзян

Британските депутати вбесиха Китай, обявявайки геноцид в Синцзян

Това било "голяма лъжа", измислена от международните антикитайски сили

Много от тях и хора от други религиозни малцинства "са принудени да работят до изнемога, произвеждайки дрехи и стоки по заповед на държавата", изтъкна Томас-Грийнфийлд.

Тя повтори термина геноцид за начина, по който Китай се отнася към тези малцинства, употребявайки дума, използвана за първи път от Държавния департамент на САЩ, когато Доналд Тръмп беше президент.

"Ще продължим да се противопоставяме и да говорим, докато китайското правителство спре своите престъпления срещу човечеството и геноцида на уйгури и други малцинства в Синцзян", настоя американският посланик.

Нейната британска колега Барбара Удуърд каза, че "има доказателства за масово произволно задържане, насилствени изчезвания и случаи на изтезания. Има и още информации за масов принудителен труд и стерилизация".

Китай настоя страните членки на ООН да не участват в среща за Синцзян

Китай настоя страните членки на ООН да не участват в среща за Синцзян

Западни държави и правозащитни организации обвиняват китайските власти

"Днес сме тук, за да се изправим пред тези факти. И да поискаме Китай да разреши незабавен, пълноценен и неограничен достъп на върховния комисар на ООН за правата на човека и нейния офис", отбеляза Удуърд.

"Призоваваме Китай да спазва универсалната декларация за правата на човека и поискахме Китай да събори лагерите за задържане", добави германският посланик в ООН Кристоф Хойсген и попита Китай: "Ако няма какво да криете, защо най-накрая не предоставите безпрепятствен достъп на върховния комисар по правата на човека?"

Китай беше настоял за отмяната на видеоконференцията за уйгурите, заявявайки, че тя се базирала на "явни лъжи и политически пристрастия".

В изявление китайската делегация настоя, че "настоящата ситуация в Синцзян е най-добрата в историята".

Китай категорично отрича всякакви злоупотреби в региона, описвайки центровете за задържане там като работни лагери, целящи повишаване на доходите и възпиране на екстремизма в регион, неподатлив на централен контрол.

Китай извършва геноцид над уйгурите

Китай извършва геноцид над уйгурите

Докладът е публикуван от Newlines Institute for Strategy and Policy