Пекин разкритикува британските депутати, след като те одобриха символично парламентарно предложение, в което се обявява, че мюсюлманите уйгури в Китай "страдат от престъпления срещу човечеството и геноцид", наричайки обвиненията "голяма лъжа", предаде "Франс прес".

Въпреки че предложението не е обвързващо и не изисква от правителството да действа, то е още един индикатор за втвърдяващата се позиция на британския парламент към Китай във връзка с отношението към уйгурите в северозападната област Синцзян.

Китай извършва геноцид над уйгурите

Китай извършва геноцид над уйгурите

Докладът е публикуван от Newlines Institute for Strategy and Policy

Китайското правителство отговори, че "така нареченият геноцид в Синцзян е голяма лъжа, измислена от международните антикитайски сили".

"Китайското правителство и хората от всички етнически групи в Синцзян твърдо се противопоставят и категорично осъждат подобни твърдения", подчерта говорителят на китайското външно министерство.

"Собствените проблеми на Великобритания вече са достатъчни", добави той и настоя: "Тези британски депутати трябва да си гледат работата и да правят повече за собствените си избиратели."

Предложението беше внесено от бившия министър на консерваторите Нус Гани, един от петимата депутати, санкционирани от Пекин, че го критикуват заради отношението към уйгурите.

Китай се опитва да асимилира уйгурите с работа и интерниране

Китай се опитва да асимилира уйгурите с работа и интерниране

Китайският научен доклад на учени от Университет Нанкай е свален в средата на 2020 г.

Британското правителство изтъкна, че е "ангажирано да предприеме решителни действия по отношение на Синцзян", но се въздържа да използва термина "геноцид", твърдейки, че само британските съдилища могат да дадат това правно определение.

Бившият лидер на Консервативната партия Иън Дънкан Смит, който също е санкциониран от Китай, го нарече "исторически момент".

"Въпреки че правителството твърди, че само съд може да определя геноцид, парламентът избра да не го вземе предвид и да гласува на своя глава. Това поставя британския парламент на равна нога с Холандия, Канада и САЩ", отбеляза Иън Дънкън Смит.

Британският заместник външен министър Найджъл Адамс през февруари заяви, че информация на Би Би Си за отношението към уйгурите разкрива "очевидни злодеяния".

Турция ще воюва с Китай за уйгурите, ако е нужно, обявиха турски националисти

Турция ще воюва с Китай за уйгурите, ако е нужно, обявиха турски националисти

Може да се води и диалог преди война, но няма държава на света, от която да се страхуват

В продължително разследване, основано на свидетелски показания, Би Би Си съобщи за твърдения за систематично изнасилване, сексуално малтретиране и изтезания на задържани жени от полицията и охраната в северозападната област.

Гани каза, че колегите "не са склонни да използват думата геноцид", но добави "налице е недоразумение, че геноцид е само един акт - масово убийство. Това е невярно."

Вместо това геноцидът се отнася до намерението да се "унищожи изцяло или частично" национална, етническа, расова или религиозна група, каза тя, твърдейки, че определението е приложимо за Китай.

"Въпреки че никога не трябва да злоупотребяваме с термина геноцид, не трябва да пропускаме да го използваме, когато това е оправдано", посочи Гани.

Франция заклейми "институционалната репресия" на Китай срещу уйгурите

Франция заклейми "институционалната репресия" на Китай срещу уйгурите

Поне 1 млн. уйгури и други тюркоезични мюсюлмански малцинства са затворени в лагери

До 1 милион уйгури мюсюлмани се изчислява от правозащитни групи, че са били задържани в лагери за интерниране.

ЕС, САЩ, Канада и Великобритания наложиха санкции на китайски официални лица, за които се твърди, че са замесени в нарушения на правата.

САЩ определиха ситуацията като геноцид и забраниха вноса на памук от Синцзян. Парламентът на Австралия обмисля подобен ход.

Великобритания осъди китайската варварщина срещу уйгурите

Великобритания осъди китайската варварщина срещу уйгурите

Злоупотребите са в "индустриален мащаб"