Върховният комисар на ООН за правата на човека Мишел Бачелет се надява докладът за положението на уйгурите в китайската провинция Синцзян да излезе преди края на четиригодишния ѝ мандат, който приключва другата седмица, съобщава "Ройтерс".

Бачелет, която е и бивш президент на Чили, беше остро разкритикувана от гражданското общество, че е била твърде мека към Китай при визитата си там, а впоследствие обяви, че по лични причини няма да се кандидатира за втори мандат.

По доклада за уйгурите се работи от три години и въпреки че излизането му се обещава от месеци, по неизвестни причини досега това така и не се случва.

Работим много усилено, за да може това, което обещах, да стане факт, подчерта Бачелет на брифинг в Женева, визирайки по-рано даденото от нея уверение, че докладът да излезе до края на мандата ѝ - 31 август.

Китай се опитва да спре доклад на ООН за репресиите срещу уйгурите

Китай се опитва да спре доклад на ООН за репресиите срещу уйгурите

В писмо до Мишел Бачелет настоява документът да не се публикува

Запитана защо той все още не е излязъл, Бачелет обясни, че ѝ е било нужно време, за да може да включи в него и новите сведения, получени по време на посещението ѝ на място през май.

Правозащитни организации обвиняват Пекин в нарушаване на правата на уйгурите в западния район Синцзян, включително чрез масовото им подлагане на принудителен труд в "лагери за превъзпитание".

От своя страна Китай категорично отрече твърденията за държавно преследване на уйгурите - мюсюлманско етническо малцинство, наброяващо около 10 милиона души.

Преди месец стана ясно, че Китай е поискал от Бачелет да не публикува доклада, според китайско писмо, за което потвърдиха дипломати от други страни, които са го получили.

Днес Бачелет потвърди, че е получила писмото, което било подписано от около 40 държави, но бе категорична, че няма да се поддаде на подобен натиск.

Блинкън се срещна с уйгури, за "да чуе от първа ръка за продължаващите жестокости в" Китай

Блинкън се срещна с уйгури, за "да чуе от първа ръка за продължаващите жестокости в" Китай

Иска съвет как най-добре да притисне Китай, да спре репресиите и да накаже виновните