Огромен масив от файлове, получени чрез хакване на компютрите на полицията в китайската провинция Синдзян, разкрива истината за лагерите за превъзпитание. Тя съдържа първия по рода си снимков материал от лагерите, пише в "Туитър" изследователят Адриан Зенц.

От документите става ясно, че лидерът на Китай Си Дзинпин изисква нови лагери, защото съществуващите са препълнени.

От 2017 г. насам китайското правителство е задържало голям брой уйгури и други представители на тюркското население в Синдзян. Външни наблюдатели се опитват да разберат естеството и мащаба на този стремеж за интервенция, но те са възпрепятствани от ограничения физически достъп до Синдзян-уйгурския автономен район, както и от строгия контрол върху комуникацията, припомня Chinafile.com.

От изтеглите документи става ясно, че до края на 2010 г. Китайската народна република (КНР) е интернирала между един и два милиона уйгури и други лица от етническите малцинства.

Моята собствена прогноза от 2018 г. предвиждаше между няколкостотин хиляди и един милион интернирани, коментира Адриан Зенц. През 2019 г., отчасти въз основа на изтекли правителствени електронни таблици, в които са посочени данни за задържането на няколко уйгурски градове, увеличих тази оценка на между 900 000 и 1,8 милиона.

Много изследователи на региона приеха тези оценки и посочиха различни числа в собствените си публикации, вариращи от "до един милион" в долния край до "между един и три милиона", коментира Адриан Зенц за Chinafile.com.

Първите "два милиона" - тези, които са "повлияни от просинцзянската независимост, панислямисткото и пантюркисткото мислене" - се отнасят до хората, които се идентифицират с по-широко тюркско религиозно, културно и езиково наследство, т.е. уйгури, казахи, киргизи и хора от други етнически тюркски групи.

Пекин свързва това чувство за неханска китайска идентичност или пантюркистка идентичност със сепаратизма, като често го описва като "отрова" на ума, която трябва да бъде изкоренена чрез "превъзпитание".

Вторите "два милиона" души живеят в южната част на Синдзян, където процентът на уйгурите и другите тюркски народи е много по-висок, отколкото на север.

За Пекин "екстремистката религиозна мисъл" може да опише почти всеки, който се занимава с религиозно поведение.

През 2018 г. в Северен Синдзян са живели около 3,5 милиона уйгури, казахи и киргизи - все тюркски групи, които държавата смята за склонни да поддържат "пантюркистки" тенденции, което означава, че само в тази група потенциално могат да бъдат посочени два милиона души.

Въпреки това през 2022 г. в работния план на регионалното правителство борбата за налагане на социална стабилност е описана като "все още мрачна и сложна".

Много от уигурите и казахите продължават да тънат в затвори и места за задържане. За по-възрастните, включително важни културни и религиозни дейци, сроковете им са равносилни на доживотни присъди.

Междувременно държавата продължава да унищожава традиционните връзки в общността чрез принудително прехвърляне на работна ръка, разделяне на родители от деца, изкореняване на уйгурския език чрез училища-интернати и "оптимизиране" на етническите "структури на населението" чрез политики за предотвратяване на раждаемостта и планирана миграция на 300 000 китайски заселници в уйгурските райони.

Както показват сателитните снимки, през втората половина на 2018 г. строителството или разширяването на съоръженията за интерниране бележи бум. Очевидно централното правителство е осигурило финансирането.

През 2021 г. експертите изчислиха, че разширяването на площта на местата за задържане от 2016 г. насам ще позволи на региона да задържи поне един милион нови арестанти, ако те бъдат настанени в съответствие с държавните стандарти за минимална жилищна площ.

Ако местата за задържане са били препълнени, тогава пространството, изградено след 2016 г., би могло да побере доста повече от един милион души, и то без дори да се включва капацитетът на вече съществуващите места затвори и лагери.

Допълнителна подкрепа за оценката от един до два милиона идва от други материали в полицейските досиета на Синдзян.

Електронни таблици, съдържащи информация за повече от 280 000 души, живеещи в окръг Конашехер, показват, че през 2018 г. над 12 % от всички възрастни са били под някаква форма на интерниране или лишаване от свобода.

Това съвпада с по-ранните ми оценки, че между 7,7 и 15,4 процента от възрастното население на Синдзян от тюркските малцинства в някакъв момент е било интернирано, и предполага обща цифра на интернираните лица от един милион души или повече.

В други документи от полицейските досиета на Синдзян се споменава категория от "500 000 ненадеждни лица". Въпреки че предишните изтекли данни също описваха задържаните като "неблагонадеждни лица", те не споменаваха конкретно определена група от "500 000 неблагонадеждни лица".

Подобно на позоваванията на двете "двумилионни" групи, тази фраза може да означава още една група хора, към които правителството се е насочило за "превъзпитание".

Определението на правителството за "неблагонадеждни лица" изглежда изключително широко.

През юли 2017 г. 32-годишна жена, обозначена като една от "500 000 неблагонадеждни лица", е била "задържана за превъзпитание", тъй като се твърди, че е участвала в "необичайни нощни дейности" и телефонът ѝ е бил "често изключен".

За отбелязване е, че изразът "500 000 неблагонадеждни лица" се появява в същите електронни таблици, както и по-общият термин "неблагонадеждни лица". Според мен това показва, че "500 000 недостоверни лица" потенциално функционира като подкатегория в рамките на по-широкия етикет "недостоверни лица", което означава, че общият комбиниран брой на "недостоверните лица" всъщност е значително по-голям от 500 000.

Местните директиви в полицейските досиета на Синдзян ясно посочват, че "неблагонадеждните" лица трябва да бъдат затваряни. Няколко месеца по-късно началник на префектурата заявява, че "неблагонадеждните" лица трябва да бъдат "поставени на надеждно място, за да бъдат бавно превъзпитани".

Заедно с полицейското присъствие в региона тези мерки и тяхната подкрепа от най-високите етажи на китайското ръководство представляват до голяма степен невидима, бавна форма на геноцид.

Кампанията на Пекин за репресии в Синдзян, която се основаваше на среднощни набези по домовете и широкомащабно интерниране, сега навлезе в нова фаза.

Под ръководството на сегашния партиен секретар на Синдзян, Ма Синруй, регионът започва многомилиардна инициатива за стимулиране на инфраструктурното строителство и "висококачественото икономическо развитие".