Пекин поиска от върховния комисар на ООН Мишел Бачелет да не публикува доклад за нарушения на правата на човека срещу уйгурското малцинство в китайската провинция Синдзян. Това става ясно от писмо, видяно от "Ройтерс" и потвърдено от дипломати от три страни, за които се твърди, че са го получили.

Документът показва "голямата загриженост" на Китай относно доклада и се опитва да предотврати публикуването му.

Бачелет посети Китай през май и се сблъска със силни критики от правозащитни организации за това, че не е започнало официално разследване на злоупотребите срещу уйгурите.

Впоследствие тя обяви решението си да не се кандидатира за втори мандат като върховен комисар на ООН, но обеща да публикува дългоочакван доклад за ситуацията в Синдзян, преди да напусне поста си през август.

Блинкън се срещна с уйгури, за "да чуе от първа ръка за продължаващите жестокости в" Китай

Блинкън се срещна с уйгури, за "да чуе от първа ръка за продължаващите жестокости в" Китай

Иска съвет как най-добре да притисне Китай, да спре репресиите и да накаже виновните

"Ако бъде публикуван, докладът (за Синдзян) ще засили политизацията и блоковата конфронтация в областта на човешките права, ще подкопае доверието в Службата на Върховния комисар по правата на човека и ще навреди на сътрудничеството между нея и държавите членки", се предупреждава в писмото.

"Силно призоваваме г-жа върховен комисар да не публикува подобен доклад", се добавя в него.

По-рано през май журналистическо разследване на изтекли данни от т.нар. "лагери за превъзпитание" в Синдзян откри доказателства, че задържаните уйгури са били подложени на физическо насилие и незаконно лишаване от свобода.

Смята се, че над един милион уйгури и други мюсюлмански малцинства се държат в лагери и затвори, построени в района на Синдзян от 2017 г. насам.

Съединените щати определиха действията на Китай в Синдзян като "геноцид" и "престъпления срещу човечеството".

Британските депутати вбесиха Китай, обявявайки геноцид в Синцзян

Британските депутати вбесиха Китай, обявявайки геноцид в Синцзян

Това било "голяма лъжа", измислена от международните антикитайски сили