Обединеното кралство налага санкции на още 370 лица от Русия в отговор на войната в Украйна, съобщава Би Би Си.

Сред тях са бившият президент на страната Дмитрий Медведев и говорителят на президента Владимир Путин. Техните активи ще бъдат замразени, както и ще им бъде наложена забрана за пътуване във Великобритания.

Този ход идва след приемането на ново законодателство за ускоряване и засилване на санкциите на Обединеното кралство.

То дава възможност на Великобритания да санкционира онези, чиито активи вече са замразени от ЕС, САЩ или Канада, както и да предприеме действия, за да спре богатите руснаци да използват Лондон за пране на пари.

Руският премиер Михаил Мишустин и министърът на отбраната Сергей Шойгу са сред другите високопоставени съюзници на президента Путин, които ще бъдат санкционирани от Обединеното кралство.

Великобритания прие закон за по-широки санкции срещу Русия

Великобритания прие закон за по-широки санкции срещу Русия

В опит да разубеди Кремъл от агресия спрямо Украйна

Санкционирани също са прессекретарят на Путин Дмитрий Песков и говорителката на руското МВнР Мария Захарова, които правителството на Обединеното кралство нарече "руски пропагандисти".

Британският външен министър Лиз Тръс заяви, че Обединеното кралство "стига по-далеч и по-бързо от всякога в удрянето на най-близките до Путин".

Ние ги държим под отговорност за съпричастността им към престъпленията на Русия в Украйна, изтъкна тя и увери, че Великобритания и съюзниците й ще продължат да увеличават натиска върху Путин и ще прекъснат финансирането за руската военна машина.

Англия с нови санкции срещу Русия, този път на прицел е авиацията

Англия с нови санкции срещу Русия, този път на прицел е авиацията

Летенето и приземяването на руските самолети на територията на Англия ще се счита за престъпление

Освен това британското правителство обяви и че налага допълнителни мита от 35% върху вноса на някои руски стоки, включително мед и водка.

"Тези продукти са подбрани така, че да нанесат максимални щети на руската икономика, като сведат до минимум отрицателното въздействие върху Обединеното кралство: желязо, стомана, торове, дървен материал, автомобилни гуми, железопътни контейнери, цимент, мед, алуминий, сребро, олово, желязна руда, хранителни стоки, напитки, спиртни напитки (включително водка) и оцет, стъкло и стъклени изделия, зърнени храни, маслодайни семена, хартия и картон, машини, произведения на изкуството, антики, животинска и изкуствена кожа, кораби и бяла риба", се посочва в комюникето на правителството.

Лондон пази тежките санкции в шкафа

Лондон пази тежките санкции в шкафа

Това са най-тежките санкции, които Обединеното Кралство някога е налагало на Русия