Германската авиокомпания "Луфтханза" е отменила стотици полети, след като нейните пилоти започнаха нова двудневна стачка на фона на проточилия се спор за заплатите, който струва на водещата германска авиокомпания стотици милиони евро от началото на 2014 година, съобщава "Ройтерс".

Стачката е засегнала полетите на къси разстояния, излитащи от цяла Германия, което принуди "Луфтханза" да отмени 816 от около 3000 планирани полета, включително всички за и от България.

Пилотите също така обявиха плановете си за друга стачка, като ще бъдат засегнати както полети на къси разстояния, така и на дълги.

"Луфтханза" предложи 4,4 процента увеличение на заплатите на пилотите на две стъпки, като направи и еднократно плащане. Синдикатът на пилотите иска средногодишно увеличение на заплатите с 3,7 процента за 5 400 пилоти за период от 5 години, като се започне от 2012 г.

Синдикатът отхвърли последното предложение от "Луфтханза" в петък.

През миналата седмица "Луфтханза" отмени близо 2 800 полета по време на четиридневната стачка, започнала в сряда, като това засегна повече от 350 хил. пътници, което беше 14-ата стачка от началото на 2014 г.