Голямата руска частна нефтена компания ОАО "ЛУКОЙЛ" възнамерява да се пребори за придобиване на статут на „национална компания" чрез точно законодателно фиксиране на този термин. Това е заявил президентът на компанията Вагит Алекперов, съобщава РИА Новости.

В лекция в Казанския университет Алекперов е заявил, че смята за несправедливо да се делят руските компании на държавни и частни, когато става въпрос за допускане до находища, особено морски.

„В крайна сметка пред всички от големите руски компании - държавни или частни, стои задачата за попълване на държавния бюджет. ЛУКОЙЛ миналата година е платил почти 800 милиарда рубли данъци, което е 10 % от цялата приходна част на бюджета на Русия. Ние имаме достатъчно натрупан опит в разработката на шелфа. Разработили сме термин, който не дели компаниите на такива, които се допускат и които не се допускат до разработването му. Това е терминът „национална компания" и ние ще работим за неговото признаване", е заявил президентът на ЛУКОЙЛ.

Според Алекперов към категорията „национална компания" трябва да бъдат отнесени компании, които са регистрирани на територията на Руската Федерация и плащат данъци в бюджета, като е необходим определен минимум на размера на внасяните данъци.

По думите му националната компания трябва да бъде социално отговорна и разходите й за социалните проекти в Русия трябва да бъдат значителни. Един от критериите за получаване на статута „национална компания" трябва да бъде финансовата стабилност.

В момента според руското законодателство право на разработване на шелфа имат само държавните компании.