Бразилският президент Луиз Инасио Лула да Силва обяви, че е провел телефонен разговор с американския президент Джо Байдън, предаде "Ройтерс".

По време на него двамата обсъдили усилията, които двете държави полагат за борба с климатичните промени, както и резултатите от срещата на високо равнище на страните, на чиято територия попадат тропическите гори на Амазония.

Тази среща, която се проведе в Бразилия миналата седмица, не доведе до желания резултат - общо споразумение за спиране на поголовната сеч.

Болсонару упрекна Байдън, че е вманиачен по околната среда и това пречи

Болсонару упрекна Байдън, че е вманиачен по околната среда и това пречи

Бразилия била страната, която пази най-много природата

В свой пост в социалната мрежа Х, която се явява наследник на "Туитър", Лула добави, че двамата с Байдън са обсъдили стартираща съвсем скоро съвместна инициатива за създаване на работни места.

От Белия дом потвърдиха, че Байдън е разговарял с бразилския си колега и двамата са говорили за ангажимента  американския президент да поиска 500 милиона долара от Конгреса за период от пет години. Целта е тези пари да бъдат вложени в администрирания от Бразилия "Амазонски фонд", който цели по-сериозни мерки за защита на околната среда.

Освен това президентите са говорили и за продължаващите усилия до един милиард долара да бъдат отделени за възстановяването на намиращи се в тежко състояние земи в региона на Амазонка.

Бразилският президент иска международен пакт за тропическите гори

Бразилският президент иска международен пакт за тропическите гори

Целта е той да бъде представен на COP28 по-късно тази година

Не на последно място лидерите на САЩ и Бразилия са се ангажирали да поддържат активна комуникация по отношение преодоляването на бедствията във Венецуела и Хаити.