Международната агенция по енергетика призова правителствата да предприемат незабавни мерки за намаляване на световното потребление на петрол до няколко месеца, съобщава "Франс прес".

Причината са опасенията за доставките, породени от руската инвазия в Украйна.

Десетте предложения, представени в доклад на МАЕ, сред които увеличаване на работата от дома и намаляване на ограниченията на скоростта на придвижване, биха могли да намалят потреблението на петрол сред развитите икономики с 2,7 милиона барела дневно в рамките на следващите четири месеца.

Избухването на войната в Украйна доведе до рязко поскъпване на горивата и накара големи икономики като САЩ и Канада да наложат санкции на Русия, забранявайки вноса на петрол.

Кастекс представи френски план за енергийна устойчивост

Кастекс представи френски план за енергийна устойчивост

Мерките ще останат в сила до 31 юли, а фермерите ще получават помощ в продължение на четири месеца

МАЕ предупреждава, че със заплахата, че доставките на руски петрол могат да бъдат намалени още повече, "има реален риск пазарите да се затегнат още повече и цените на петрола да нараснат значително през следващите месеци", когато светът навлиза в сезона на най-голямото търсене.

В доклада се посочва, че увеличаването на предлагането на ключовата суровина "няма да е в състояние да облекчи сегашното напрежение" след "разочароващия резултат" от неотдавнашната среща на ОПЕК+, ръководеното от Саудитска Арабия и Русия обединение на страните производителки на петрол.

Като възможна алтернатива може да се намали търсенето сред развитите икономики в света, които представляват около 45% от световното търсене на петрол, отбелязва агенцията.

Цените на нефт и газ се понижиха заради преговорите между Русия и Украйна

Цените на нефт и газ се понижиха заради преговорите между Русия и Украйна

Роля играе и бързото разпространение на COVID-19 в Китай

Съгласно оценките на МАЕ мерките, предложени съвместно с френското правителство, могат да намалят потреблението в тези страни с 2,7 млн. барела дневно, докато в момента те потребяват между 44 и 45 млн. барела дневно.

Планът от 10 точки, който може да бъде приложен от правителствата, е насочен основно към транспорта, който представлява "по-голямата част от търсенето на петрол". Предложенията включват: намаляване на ограниченията на скоростта, работа от вкъщи три дни в седмицата, неделни дни без автомобили, по-евтин обществен транспорт и по-широко използване на влакове вместо самолети при пътуване на дълги разстояния.