Ново поскъпване на петрола през 2023 г. "не може да бъде изключено". Това се посочва в декемврийския доклад за петролния пазар на Международната агенция по енергетика (МАЕ).

"Въпреки че по-ниските цени на петрола идват като облекчение, което е добре дошло за потребителите, изправени пред растящата инфлация, пълното въздействие на ембаргото върху доставките на руски суров петрол и петролни продукти предстои да се види", отбелязва МАЕ.

Освен това агенцията допълва, че се очаква търсенето на петрол през настоящата година да нарасне с 2,3 милиона барела на ден, както и да се увеличи допълнително с 1,7 милиона барела дневно през 2023 г.

Цената на петрола скочи с 4%

Цената на петрола скочи с 4%

Суровия петрол Brent стигна 98 долара за барел

"Въпреки сезонното забавяне на търсенето на петрол в световен мащаб и продължаващите макроикономически трудности, последните данните за потреблението на петрол са изненадващо в посока нагоре", отчита се в доклада.

Решението на ЕС да наложи ембарго върху доставките на петрол от Русия, което включва и механизъм за таван на цените на петрола, влезе в сила на 5 декември.

Този механизъм включва забрана за предоставяне на услуги за транспортиране на руски нефт по море, както и за застраховане, брокерски услуги и финансови операции от компании в ЕС, освен при продажба на енергийния ресурс на цена, не по-висока от определен таван (60 долара за барел).

Подобна забрана е наложена и от страните от Г-7 - Великобритания, Германия, Италия, Канада, Франция, Япония и САЩ.

Цената на петрола на световните пазари продължава да се покачва

Цената на петрола на световните пазари продължава да се покачва

Отслабването на долара прави цените на суровините по-привлекателни за инвеститорите