Възможна е енергийна криза през следващата зима поради недостиг на втечнен нефтен газ. За това предупреди ръководителят на Международната агенция по енергетика Фатих Бирол в интервю за сп. "Ханделсблат", съобщава Анадолската агенция.

Той разкритикува отказа на Германия от ядрената енергетика и изрази желание да има възможност за удължаване на времето на работа на атомните електроцентрали с още, при възможност.

Ако това е технически възможно и населението го приема, ядрената енергия трябва да бъде вариант, категоричен бе Бирол.

Независимо че решението се взема от правителството, той посочи подобни дискусии, които е водил с Белгия. Шефът на МАЕ отбеляза, че белгийското правителство е удължило срока на експлоатация на ядрените централи с десет години.

България и още 11 страни искат по-евтин газ в ЕС

България и още 11 страни искат по-евтин газ в ЕС

Засега не може да се договори таван на цените на газа

Относно новите терминали за втечнен природен газ в Германия Бирол потвърди, че изграждането на терминала за 200 дни е наистина рекордно. Той обаче предупреди за недостиг на втечнен природен газ, като уточни: "Наличието на терминали не означава, че имате газ. Когато китайската икономика се активизира, няма да е лесно да се купят планираните количества на световния пазар".

Бирол предупреждава европейците да не бързат да обявяват енергийната криза за приключила.

Следващата зима ме тревожи, призна той и добави: "Липсата на руски газ, завръщането на Китай като вносител, малкият ръст на доставките - тези три фактора правят следващата зима предизвикателство".

По негови думи много правителства са доволни от сравнително лекия ход на кризата досега.

Боя се обаче, че са прекалено щастливи, изтъкна Бирол.

Според него Европа трябва да продължи да намалява потреблението на газ, като същевременно намери нови доставчици на синьо гориво и сама навлезе в производството на критични минерали, в допълнение към разширяването на възобновяемата енергия.

Въглищата се завръщат в Германия

Въглищата се завръщат в Германия

Енергийната криза доведе до извънредни решения