Двнадесет държави, включително България, Белгия, Италия, Полша и Словения, настояха за "значително" намаляване на планираната горна граница на Европейския съюз за цените на газа, докато блокът се опитва да постигне сделка по мярката, предава Ройтерс.

Държавите от ЕС провеждат извънредни преговори в събота, докато се опитват да постигнат договореност за ограничаване на цените на газа на срещата на енергийните министри на 13 декември, но засега страните-членки остават разделени относно плана.

Дванадесет от 27-те държави-членки на ЕС разпространиха документ, изискващ таванът на цените да бъде "значително" по-нисък от последния компромис, договорен от страните.

"Текстът не е стигнал достатъчно далеч в посока, която бихме могли да считаме за задоволителен компромис", казаха те.

Документът, видян от Ройтерс, е представен от България, Белгия, Хърватия, Гърция, Италия, Латвия, Литва, Малта, Полша, Румъния, Словения и Словакия.

Страните от ЕС спорят от месеци дали да поставят таван на цените на газа, но досега не са успели да преодолеят различията помежду си.

Някои дипломати са скептични, че следващата седмица може да се постигне договореност, и посочват, че страните, недоволни от последното предложение, имат достатъчно подкрепа, за да блокират одобрението му.

Страните от ЕС не намират общ подход за справяне с енергийната криза

Страните от ЕС не намират общ подход за справяне с енергийната криза

В края на седмицата се срещат лидерите на страните от блока

Цените на газа в Европа се повишиха тази година, след като Русия намали доставките на газ след нахлуването си в Украйна, повишавайки цените на енергията и подклаждайки инфлацията.

Но докато страните, подкрепящи горната граница, твърдят, че мярката ще предпази икономиките им от високите разходи за енергия, Германия - най-голямата икономика и най-големият потребител на газ в Европа, и Нидерландия се противопоставиха на тавана на цената на газа, предупреждавайки, че това може да наруши нормалното функциониране на енергийните пазари и да възпре производителите газ да изпращат така необходимото гориво в Европа.

Последният проект на предложение, разглеждан от страните, видян от Ройтерс, ще доведе до задействане на горната граница, ако цените надхвърлят 220 евро за мегаватчас за пет дни по договора за предния месец в газовия хъб Dutch Title Transfer Facility (TTF). Това е по-ниско от ограничението от 275 евро за мегаватчас, предложено от Европейската комисия, но 12-те страни казаха, че това ниво все още не е достатъчно ниско.

Премиерът на Гърция ще избави ЕС от руския газ

Премиерът на Гърция ще избави ЕС от руския газ

Мицотакис намекна за важни енергийни новини