Хърватия и Литва искат таван на цените на газ на едро, Словения се застъпва за таван само за втечнения газ, докато Финландия и Словакия не са съгласни с директните субсидии, заявиха представители на страните във вторник, докато Европейският съюз търси решение на енергийна криза, предава Ройтерс.

Германия - най-голямата икономика в блока и основният противник на ограничаването на цените на газа - каза, че вместо тавани и непазарни ограничения съвместните покупки, намаляването на потреблението и увеличаването на предлагането са средствата за намиране на решения.

Различните страни изразиха мнението по време на разговори между министрите по европейските въпроси в Люксембург, за да подготвят срещата на върха на лидерите в четвъртък и петък, като енергийната криза ще доминира в дневния ред.

Преди срещата на върха Европейската комисия ще предложи отделно във вторник набор от мерки за ограничаване на високите цени на енергията. Те обаче не включват незабавно въвеждане на таван на цените на газа, нещо, което предизвиква разделение в блока.

Министрите от Хърватия и Литва подкрепиха тавана на цената на газа на едро, като Хърватия също подчерта необходимостта от съвместни покупки на газ. Словения обаче избра таван на цената само на втечнения газ.

"Словения ще се застъпи за въвеждане на т.нар. динамична горна граница на цените за втечнения газ възможно най-скоро, ако е възможно - сега", каза държавният секретар на страната във външното министерство Марко Стучин.

ЕК предлага "динамичен" таван на цените на газа

ЕК предлага "динамичен" таван на цените на газа

Евролидерите ще обсъдят различни варианти за въвеждане на мярката

Неговият словашки колега Андрей Станчик поиска по-дългосрочна пазарна реформа за отделяне на цената на електроенергията, произведена от газ, от тази, генерирана от различни ресурси, както и поиска директни субсидии от ЕС за потребителите и бизнеса.

"Имаме нужда от много бързи и ефективни решения за субсидиране на цените за гражданите и компаниите, включително от неизползваните кохезионни фондове", каза той пред журналисти при пристигането си на срещата в Люксембург.

Тити Тупарианен, министър по въпросите на ЕС на Финландия - страна, като цяло скептична към пазарните интервенции - каза, че Хелзинки вече е готов за "временен" таван на цената на газа. Но страната е против "подаръци" за потребителите.

"Вместо да субсидираме отделни домакинства, по-скоро трябва да стимулираме инвестициите в зелена енергия", каза тя, добавяйки, че това също ще ограничи зависимостта на Европа от енергийни доставчици като Русия.

Германският министър по въпросите на ЕС Ана Луерман подчерта необходимостта от съвместни покупки на газ, както и намаляване на потреблението и диверсификация на структурата на доставките чрез добавяне на повече възобновяеми източници и различни доставчици.

"Важно е националните и европейските мерки да работят ръка за ръка", каза Луерман, без изобщо да споменава таван на цените.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен предложи миналата седмица различни видове тавани на цените на газа, които лидерите на ЕС да обсъдят, след като Франция, Италия, Полша и 12 други страни миналата седмица призоваха Брюксел да предложи такъв, но засега явно няма разбирателство по този въпрос.

Европа се задъхва с разтоварването на десетки кораби с втечнен газ

Европа се задъхва с разтоварването на десетки кораби с втечнен газ

Над 35 кораба с LNG обикалят край бреговете на Испания, без да могат да намерят места за разтоварване