Десетки кораби с втечнен природен газ (LNG) обикалят край бреговете на Испания, без да могат да намерят места за разтоварване, съобщава "Евроактив".

По тази причина мрежовите оператори в страната предупредиха, че може да се наложи да товаренето да бъде прекратено, за да се справят с "извънредната ситуация".

Европа е изправена пред свиване на енергийните доставки, след като Русия постепенно намали газовите потоци в отговор на наложените от Запада санкции.

Европа търси в Африка заместител на руския газ

Европа търси в Африка заместител на руския газ

Екстремистите и вътрешните потребности пречат на износа

Старият континент търси алтернативни източници на доставки, включително втечнен природен газ. Пристигането на множество доставки на LNG обаче разкри ключов недостиг на капацитет за "регазификация" в Европа, тъй като инсталациите, които превръщат втечненото гориво обратно в газ, работят на максимален капацитет.

Ако проблемът с изоставането не бъде разрешен скоро, тези кораби може да започнат да търсят алтернативни пристанища извън Европа, за да разтоварят товара си.

Европа е изправена пред "безпрецедентен риск" от недостиг на газ

Европа е изправена пред "безпрецедентен риск" от недостиг на газ

Ситуацията може да се усложни при късно застудяване

Към момента над 35 кораба с газ обикалят край бреговете на Испания и в Средиземно море, като най-малко осем кораба изчакват в залива на Кадис.

Тази седмица Испания разполага само с шест слота на своите терминали за регазификация за товари. Те обаче могат да обслужат по-малко от една пета от корабите, чакащи на опашка край бреговете й. В страната иначе има общо шест терминала за регазификация. Вчера испанският национален оператор Enagas предупреди, че може да се наложи да връща вече натоварени кораби поради липса на капацитет на своите терминали. Очаква се поне до първата седмица на ноември терминалите да работят на пълен капацитет и да няма нови слотове.

Освен това кораби с втечнен природен газ изчакват и във водите до други европейски страни.

Великобритания иска да внася втечнен газ от САЩ

Великобритания иска да внася втечнен газ от САЩ

Нови мерки на енергийния пазар

Испания разполага с най-големия капацитет за регазификация в Европейския съюз, представляващ 33% от целия LNG и 44% от капацитета за съхранение на LNG.

Тази седмица лидерите на Франция, Германия, Испания и Португалия трябва да се срещнат, за да се опитат да постигнат споразумение относно тръбопровода MidCat, който може да пренася испански газ - и в бъдеще водород - до Централна Европа.

MidCat ще създаде трета газова връзка между Франция и Испания. Според основните й поддръжници - Мадрид, Лисабон, а отскоро и Берлин, твърдят, че тя ще помогне на Европа да намали зависимостта си от руски газ.

ЕС замества руския газ с доставки от Нигерия

ЕС замества руския газ с доставки от Нигерия

ЕС внася 14% от общите си доставки на втечнен природен газ от Нигерия и има потенциал количеството да се удвои