Работна група на британското правителство търси износители на втечнен природен газ (LNG) от САЩ, с които да подпишат 20-годишни договори за доставка на горивото за Обединеното кралство, съобщи Bloomberg, позовавайки се на информирани източници.

Лондон "се опитва да си осигури дългосрочни доставки на втечнен природен газ от американските производители преди зимата".

Bloomberg пише, че за разлика от страни като Германия, Великобритания не е зависима от руския газ.

Германия строи терминал за втечнен газ

Германия строи терминал за втечнен газ

Нови мерки на Берлин срещу енергийната криза

Въпреки това опитите на страната да си осигури американски втечнен природен газ идват в момент, когато други европейски държави също се стремят да се запасят с газ преди най-студените месеци на годината и да диверсифицират източниците си на гориво в дългосрочен план.

Поради това Великобритания "не е имунизирана срещу настоящия общоевропейски недостиг на доставки", коментира агенцията.

"Ясно е, че правителството на Лиз Тръс се занимава с този въпрос на най-високо официално ниво, за да осигури дългосрочни доставки на достъпни цени, както правят и германците", цитира Bloomberg Фред Хътчисън, президент на американската индустриална група LNG Allies.

Нидерландия удвоява вноса на втечнен газ

Нидерландия удвоява вноса на втечнен газ

Страната се отказва от руското синьо гориво

Той подчертава: "Другите европейски страни трябва да действат доста бързо. Останалото в Съединените щати е почти разпродадено".