Германското министерство на икономиката и опазването на климата обяви, че е започнало изграждането на газопровод, свързващ терминала за втечнен природен газ във Вилхелмсхафен с газохранилището в Етцел, съобщи ДПА, позовавайки се на пресслужбата на министерството.

"Изграждането на терминала за втечнен природен газ във Вилхелмсхафен продължава! Днес беше пуснат в експлоатация и газопроводът до газохранилището в Етцел", съобщи министерството в социалните мрежи.

Германия ще трябва да пести най-много газ в ЕС

Германия ще трябва да пести най-много газ в ЕС

В Съвета на ЕС започна писмената процедура по приемане на регламента за намаление на потреблението на газ

Там също така беше съобщено, че работата върви по план и че терминалът за втечнен природен газ трябва да започне да функционира до края на годината.

Този газопровод ще транспортира втечнен природен газ на разстояние 26 километра от пристанището до хъба за съхранение на газ в Етцеле. Местните медии съобщават, че планирането и изграждането на такъв тръбопровод ще отнеме средно шест до осем години. Стартирането на проекта в края на годината стана възможно благодарение на закон, който разрешава строителството на тръбопроводи, преди да е приключил съответният процес на одобрение на планирането.

По-рано беше съобщено, че газовите хранилища в Германия са запълнени на 69% и продължават да се пълнят.

Германия отлага повишаването на цената на газа

Германия отлага повишаването на цената на газа

Чернова на проекто решение предвижда цената да бъде коригирана на всеки три месеца

Войната в Украйна накара 27-членния блок да преосмисли своята енергийна политика и да скъса връзките си с руските изкопаеми горива. За да намали използването на руска енергия, Европейската комисия взе решение и да диверсифицира доставчиците, както и прие регламент, който задължи страните да напълнят газохранилищата си на 80% до ноември месец. Освен това разговорите с "Газпром" за дългосрочните договори вече ще се водят от името на целия съюз.