Вече е започнала писмената процедура в Съвета на ЕС на регламента за намаление на потреблението на газ, съобщи БНР, позовавайки се на свои източници от Брюксел. За да бъде приет, е необходимо квалифицирано мнозинство на страните-членки.

Регламентът се предприема с цел намаляване на зависимостта от внос на синьо гориво от Русия и вероятността "Газпром" да спре или намали още доставките си за още страни-членки.

До този момент Русия е прекратила подаването на газ към 12 държави от общността, сред които и България.

Може ли Европа да живее без руски природен газ?

Може ли Европа да живее без руски природен газ?

ЕС трябва да се бори да поддържа домовете топли и индустрията работеща тази зима

Германия трябва да намали абсолютното си потребление на газ повече от всяка друга страна от ЕС, за да постигне целта на Европейския съюз за икономии от 15% е  заключението на Deutsche Presse-Agentur по данни от Европейската комисия.

Конкретно Германия ще трябва да спести почти 10 милиарда кубически метра газ от началото на август до март следващата година, за да постигне целта, определена от страните от ЕС. Най-голямата икономика в Европа ще трябва да пести повече от другите в абсолютно изражение поради сравнително високото си потребление на газ.

След Германия се нареждат Италия, където е необходимо спестяване на малко над 8 милиарда кубически метра, следват Франция и Нидерландия с около пет милиарда кубични метра.

Като цяло ЕС трябва да спести около 45 милиарда кубически метра газ.

Лидерите от ЕС се разбраха за съвместни покупки на газ

Лидерите от ЕС се разбраха за съвместни покупки на газ

Това пише в проектоизявлението от предстоящата среща на върха

Войната в Украйна накара 27-членния блок да преосмисли своята енергийна политика и да скъса връзките си с руските изкопаеми горива. Страните членки се съгласиха да забранят 90% от руския петрол до края на годината в допълнение към забраната за внос на руски въглища, която ще започне през август. За да намали използването на руска енергия, Европейската комисия взе решение и да диверсифицира доставчиците, както и при регламент, който задължи страните да напълнят газохранилищата си на 80% до ноември месец. Освен това разговорите с "Газпром" за дългосрочните договори вече ще се водят от името на целия съюз.

Европейският парламент препоръча запълване на газохранилищата и санкции за Беларус

Европейският парламент препоръча запълване на газохранилищата и санкции за Беларус

Молдова трябва да получи статут на кандидат за ЕС