Европейският съюз търси допълнителни доставки на газ от Нигерия, тъй като блокът се подготвя за потенциални съкращения на доставките от Русия, съобщава агенция Ройтерс. Това заяви Матю Болдуин, заместник генерален директор на енергийния отдел на Европейската комисия.

Болдуин говори в Нигерия, където проведе срещи с представители на най-големия производител на петрол в Африка тази седмица.

Беше му казано, че Нигерия подобрява сигурността в делтата на Нигер и планира да отвори отново газопровода Trans Niger след август, което ще доведе до повече износ на газ за Европа.

ЕС внася 14% от общите си доставки на втечнен природен газ от Нигерия и има потенциал количеството да се удвои, каза Болдуин по телефона за Ройтерс.

Добивът на петрол и газ в Нигерия се ограничава от кражби и вандализъм на тръбопроводи, оставяйки терминала на производителя на газ Nigeria LNG Ltd в Bonny Island да работи с 60% капацитет.

"Ако успеем да надхвърлим 80%, в този момент може да има допълнителен втечнен природен газ, който може да бъде наличен за спот товари, които да идват в Европа", каза Болдуин.

Европейската комисия обяви в сряда, че страните-членки на ЕС трябва да намалят потреблението на газ с 15% от август до март. Първоначално целта ще бъде доброволна, но ще стане задължителна, ако Комисията обяви извънредно положение.

Миналата година Нигерия е изнесла 23 милиарда кубически метра газ за ЕС, но цифрата намалява през годините. През 2018 г. блокът купи 36 милиарда кубични метра LNG от Нигерия, каза Болдуин.

Може ли Европа да живее без руски природен газ?

Може ли Европа да живее без руски природен газ?

ЕС трябва да се бори да поддържа домовете топли и индустрията работеща тази зима