Германското правителство ще отложи планираното повишение на цената на природния газ, предизвикано от намалените доставки то Русия.

Това съобщават неназовани представители от правителството на Федералната република и Бундестага, цитирани от агенция "Ройтерс".

Германия налага данък върху всички потребители на природен газ

Германия налага данък върху всички потребители на природен газ

Мярката трябва да влезе в сила от 1 октомври

Повишаването на цените бе планирано, за да се покрият рязко покачилите се разходи на вносителите на синьо гориво, като се предвиждаше корекция нагоре да има и за тези потребители, които имат договори на фиксирана цена. Това обаче, оказва се, е основната пречка пред намеренията на германското правителство, тъй като около една четвърт от всички германци са на фиксирани договори.

Потърсен за коментар, германският енергиен министър е отказал да говори по въпроса. Плановете на Берлин бе официалното повишение да бъде обявено през август, но от чернова на проекторешение, с което разполага "Ройтерс", става ясно, че плановете се променят, като се предвижда цената да бъде коригирана на всеки три месеца с оглед на стойността на природния газ към момента.

В Германия спорят за атомните централи

В Германия спорят за атомните централи

Управляващите изглежда избират въглищата пред атома

Наскоро "Газпром" намали доставките на газ по "Северен поток 1" до 20% от максималния му капацитет с оправданието за турбина, за която не са представени всички технически документи за безопасна експлоатация. 

Самата турбина все още се намира в Германия, след като бе ремонтирана от Siemens Energy, Канада и върната като изключение на санкциите, наложени от ЕС на Русия.

Канцлерът на Германия Олаф Шолц (SPD) ще посети днес филиала на Siemens Energy в Мюлхайм ан дер Рур. "Доставяйки турбината, ние предизвикахме блъфа на Путин - той вече не може да използва този претекст и не може да изтъква технически причини, поради които не доставя газ", каза Шолц за канадския вестник "Глоуб енд мейл".

Може ли Европа да живее без руски природен газ?

Може ли Европа да живее без руски природен газ?

ЕС трябва да се бори да поддържа домовете топли и индустрията работеща тази зима