Въглищата се завърнаха в Германия тази година, като най-голямата икономика в Европа се връща към мръсното гориво, за да премине през енергийна криза, анализира Ройтерс.

Повече от една трета (36,3%) от електроенергията, подадена в германските електрически мрежи между юли и септември, идва от електроцентрали, захранвани с въглища, в сравнение с 31,9 процента през третото тримесечие на 2021 г., според германската статистическа служба Destatis.

Дълго демонизирани от партията на Зелените в Германия, която ръководи някои от висшите министерства в правителството, въглищата трябваше да бъдат премахнати до 2030 г., но войната в Украйна и ограничаването на износа на газ ги върнаха на "бял кон".

Производството на енергия от въглища се е повишило с 13,3% на годишна база до 42,9 тераватчаса (TWh) през трите месеца юли-септември, през които общото производство на електроенергия в Германия - 118,1 TWh - изостава от същия период на 2021 г. 0,5 процента, каза Destatis.

Производството на електроенергия от газ леко се повиши въпреки високите цени, докато производството на вятърна и водна енергия беше недостатъчно, а вътрешното ядрено производство също спадна през периода юли-септември.

Последното се дължи на факта, че само в Германия остават само три работещи реактора в сравнение с шест година по-рано, след като Германия реши да се откаже от ядрената енергетика след аварията във Фукушима.

Под заплахата от недостиг на газ някои въглищни централи, които бяха затворени или останаха в студен резерв, се върнаха отново на пазара в Европа тази година, но в повечето страни това завръщане е доста скромно.

"Само в Германия, с 10 гигавата (GW), връщането им е в значителен мащаб. Това увеличи производството на електроенергия от въглища в Европейския съюз, което се очаква да остане на тези по-високи нива за известно време", се казва в доклад на Международната агенция по енергетика (МАЕ).

Световното потребление на въглища достигна рекордно високо ниво от над 8 милиарда тона тази година, като Германия бележи едно от най-големите увеличения от 19%, или 26 милиона тона, спрямо 2021 г., казаха от МАЕ.

Вместо да затвори електроцентрали за 1,6 гигавата (GW), работещи с лигнитни въглища, до края на 2022 г., както беше планирано, германското правителство промени разпоредбите, за да позволи работата им до март 2024 г.

Германия създаде "резерв за заместване на газ" с общ капацитет от 11,6 GW. Това включва 1,9 GW лигнитни въглища и 4,3 GW електроцентрали на каменни въглища, които могат да се върнат на пазара до 2024 г., се казва в доклада на МАЕ. Отложено е извеждането от експлоатация на 2,6 GW мощности на каменни въглища и 1,2 GW мощности на лигнитни въглища.

Откакто Destatis започна да събира статистика през 1990 г., 2022 г. вероятно ще бъде първата, в която Германия ще бъде нетен износител на електроенергия за Франция, а не обратното, се казва в съобщението.

Въпреки това МАЕ добави, че поради очакваното нарастване на производството на електроенергия от възобновяеми източници и възстановяване на производството на ядрена енергия във Франция, Германия трябва да се върне като нетен вносител на електроенергия през следващите няколко години.

Грета Тунберг критикува Германия, че използва въглища вместо АЕЦ

Грета Тунберг критикува Германия, че използва въглища вместо АЕЦ

Коментарите й раздразниха Зелените в Германия: Как можа, Грета!