Следващата година ще бъде проведена една от много отлаганите пенсионни реформи. Това каза в събота в новогодишната си реч  президентът на Франция Еманюел Макрон, съобщи "Ройтерс".

Припомня се, че реформирането на скъпата и сложна пенсионна система на Франция беше ключова част от предизборната програма на Макрон, когато той дойде на власт през 2017 г.

Но първоначалните му предложения провокираха седмици на протести и транспортни стачки - точно преди да удари пандемията от COVID-19. Макрон отложи инициативата, тъй като нареди Франция да влезе в режим на блокиране в началото на 2020 г.

"Трябва да работим по-дълго", каза той в телевизионна реч, като добави, че реформата ще бъде приложена до края на лятото.

Макрон иска законопроект за пенсионната реформа до Коледа

Макрон иска законопроект за пенсионната реформа до Коледа

Предвижда се спорната реформа да влезе в сила през юли 2023 г.

Макрон спечели втори президентски мандат през април, но загуби пълното си мнозинство в парламента през юни, което го затрудняваше да прилага реформи. 

Макрон отдавна даде да се разбере, че иска да се повиши възрастта за пенсиониране. Но това вече срещна яростна съпротива от синдикатите и според социологическите проучвания е силно непопулярно сред обществеността.

В новогодишната си реч той също така призова французите да продължат с енергоспестяването, тъй като това е един от начините страната да избегне прекъсвания на електричеството, тъй като войната в Украйна продължава.

Дългият път на Еманюел Макрон към пенсионната реформа

Дългият път на Еманюел Макрон към пенсионната реформа

Тя трябва да влезе в сила от 2023 година