Германският канцлер Ангела Меркел приветства споразумението, постигнато след две седмици интензивни преговори на конференцията за климатичните промени в Париж, предаде ТАСС.

Тя определи постигнатото като обнадеждаващ знак, но също така предупреди, че предстои още много работа. 

По думите й, договореното във френската столица ще позволи да се запазят условията на живот на милиарди хора по света. То ще задължи международната общност да се бори с промените в климата. 

Тя благодари на френския президент Франсоа Оланд за провеждането на конференцията в страната му. По думите й, Франция винаги ще бъде свързвана с това историческо събитие. 

Припомняме, че глобалното споразумение за климата, което беше съгласувано на световния форум в Париж, посветен на климатичните промени, беше прието с одобрението на 195 страни, предадоха информационните агенции.

В документа, който беше представен по-рано днес, се предвижда глобалното затопляне да бъде ограничено под 2 градуса по Целзий.
Предвижда се до 2020 година на развиващите се страни да бъдат предоставени най-малко 100 млрд. долара за борба с климатичните промени.

Документът беше съгласуван късно през миналата нощ, 16 часа след предвиденото време за приключване завършване на конференцията.
Това първото глобално споразумение по емисиите от парникови газове, задължително за изпълнение от държавите.