Европейските лидери трябва да подобрят взаимодействието си с Европейската комисия  и Европейската централна банка през следващите седмици, които ще бъдат съпътствани от изключително важни събития.

Това заяви германският канцлер Ангела Меркел след срещата си с италианския й колега Марио Монти в Берлин. Двамата обсъдиха проблемите, свързани с дълговата криза, която вече две години и половина „вилнее" на стария континент.

Убедени сме, че пътя по който вървим в момента е правилният, заяви още германският канцлер.

От своя страна Марио Монти допълни, че в еврозоната има необходимите средства, за да се засили и стабилизира съюза.

По време на срещата Меркел е заявила още, че е впечатлена от реформите, които технократското правителство на Марио Монти е провело в Италия по отношение на бюджетната консолидация.

По темата, за която инвеститорите бяха наострили ушите си, Меркел заяви, че Германия не е готова да даде съгласието си на Европейския спасителен механизъм да бъде издаден банков лиценз,  с който да може да участва по-активно на първичния и вторичния дългов пазар.

При получаване на банков лиценз фондът ще може да взима директно пари от Европейската централна банка като по този начин ще се прескочи тромавата процедура фондът да набира средства от държавите членуващи в него.