Русия провокира дефицита на природен газ в Европа, заяви директорът на Международната агенция по енергетика (IEA) Фатих Бирол, цитиран от VoA. По думите му, това става на фона на противопоставянето между Москва и Запада във връзка с Украйна.

Бирол посочва, че на европейските газови пазари има напрежение заради поведението на руската страна.

Русия би могла да увеличи доставките за Европа поне с една трета, като използва излишните си резервни мощности, което е еквивалентно на 10 процента от средното месечно потребление на газ в ЕС или на пълния обем втечнен природен газ, пренасян по достъпните за търговски доставки тръбопроводи, отбелязва директорът на IEA.

Той подчертава, че същевременно Русия доставя на Китай природен газ в обеми, надвишаващи договорните й ангажименти.

Транзитът на руски газ през Украйна за Словакия рязко намаля

Транзитът на руски газ през Украйна за Словакия рязко намаля

Продължава шантажът на Путин

Бирол уточнява, че руската държавна компания "Газпром" е намалила с 25 процента доставките през четвъртото тримесечие на 2021 г. на годишна база, въпреки високите пазарни цени. Компанията е намалила и спот сделките (сделки, при които покупко-продажбата се извършва веднага, а не на бъдеща дата - б.р.), докато други износители са ги увеличили.

"Сегашният дефицит в хранилищата на Европейския съюз в голяма степен е свързан с "Газпром"." - коментира Фатих Бирол, като допълва, че обектите на "Газпром" представляват 10 процента от общият обем на хранилищата в ЕС.

Газпром вече десети ден не резервира капацитет за транзит на газ през Полша за Германия

Газпром вече десети ден не резервира капацитет за транзит на газ през Полша за Германия

По газопровода Ямал - Европа

"Ниското ниво на запасите на европейските компании е причина за половината от дефицита на хранилищата." - казва още директорът на IEA.

"Смятам, че правилата в Европа трябва да се преразгледат, за да се гарантира, че нивата на запасите съответстват на нуждите на крайните потребители." - подчертава той.

Според него, сегашните затруднения са аргумент в полза на въвеждането на задължителни минимални запаси за всички оператори в Европа.

Бирол подчертава, че намаляването на руските газови доставки за Европа става успоредно с геополитическата ескалация около Украйна.

Международната агенция по енергетика (IEA), базирана в Париж, изпълнява надзорни функции.

Флотилия от US-танкери с втечнен газ спасява Европа от шантажа на Путин

Флотилия от US-танкери с втечнен газ спасява Европа от шантажа на Путин

30 танкера с близо 5 млн. куб м…