Флотилия от 30 американски танкера, натоварени с втечнен газ, потегли към Европа, която страда от енергийна криза, съобщи агенция Bloomberg. Очаква се това да понижи цените, които достигнаха рекордни нива, след като основният доставчик Русия не достави търсените количества газ на европейския пазар.

10 танкера, превозващи общо 1.6 милиона кубически метра гориво за топлоцентралите и електроцентралите, са декларирали дестинации в Европа, показват данните за корабоплаването, събрани от Bloomberg. Някои от тях вече са достигнали стария континент.

Други 20 танкера, превозващи приблизително 3.3 милиона кубически метра газ, пресичат Атлантическия океан на път към Европа. Близо една трета от товарите идват от терминала за износ на втечнен природен газ Sabine Pass на в Луизиана, показват данните за доставката.

ЕС планира край на дългосрочните сделки за газ, предпочитани от Русия

ЕС планира край на дългосрочните сделки за газ, предпочитани от Русия

ЕК също така ще предложи мерки за укрепване на сигурността на доставките,

Терминалите за износ на втечнен природен газ в САЩ работят с пълен капацитет и дори над него след достигане на рекордни потоци в неделя.

Агенцията уточнява, че природният газ в Северозападна Европа се търгува за около 57.54 долара за милион британски топлинни единици, което е почти една трета повече от седмица по-рано. Това е с приблизително 24 долара по-високо от азиатските цени и повече от 14 пъти по-високо от цената на газа, продаван в американския Henry Hub.

"Газпром" взриви цената: Близо $2200 за синьото гориво на Стария континент

"Газпром" взриви цената: Близо $2200 за синьото гориво на Стария континент

И в сряда руският енергиен монополист няма да заявки за газ през Полша за Германия

Азия обикновено е водещата дестинация за американските товари с втечнен природен газ, но това се промени през тази зима заради газовия дефицит в Европа.

Припомняме, през тази зима руските доставки на газ не задоволяват търсенето в страните от ЕС и цените достигнаха рекордни нива. Анализаторите смятат, че това е форма на натиск от страна на Москва, за да бъде пуснат в експлоатация газопроводът "Северен поток 2", който не отговаря на европейската газова директива. Същевременно се изтъква, че той е не просто икономически проект, а инструмент за политически натиск - пускането му в експлоатация би засилило позициите на Русия и би направило Европа още по-зависима от руските доставки. От друга страна, тръбопроводът заобикаля Украйна, което би довело до загуби за нейната икономика и би я направило значително по-лесна мишена за руска агресия.

Путин: "Северен поток 2" ще доведе до поевтиняване на газа в Европа

Путин: "Северен поток 2" ще доведе до поевтиняване на газа в Европа

Газопровод срещна съпротивата на САЩ и няколко европейски държави

Кремъл отрича, че използва газовите доставки за политическа цел, но руският президент Владимир Путин настоява за пускането на "Северен поток 2" във всяко свое изказване по темата. Аналогични послания отправят и другите официални говорители по темата от руска страна.

Газопроводът е построен за доставяне на газ от Русия за Германия по дъното на Балтийско море. Досегашният канцлер на Германия Ангела Меркел твърдеше, че става дума за бизнес проект, но според новото правителство той е и политически. Още при управлението на Меркел опозицията алармираше, че Москва преследва политически цели чрез "Северен поток 2".

Преди седмица Германия обяви, че няма да одобри пускането на тръбопровода преди втората половина на 2022 г.

Новото правителство на Германия се "запъна" за одобрението на "Северен поток 2"

Новото правителство на Германия се "запъна" за одобрението на "Северен поток 2"

Не отговаря на европейското енергийно законодателство