Кремъл отрече да използва руските газови ресурси, за да постави Европа под натиск. Коментарът дойде, след като газът по тръбопровода за Германия за втори ден промени посоката си на движение и потече на изток, задържайки цените близо до рекордно високи стойности, предаде "Гардиън".

Потоците по газопровода Ямал-Европа за Германия намаляха през уикенда, а във вторник спряха и се обърнаха, показват данните на мрежовия оператор Gascade. Руската държавна газова компания "Газпром" заяви, че вместо това доставките се насочват към Русия поради студеното време и високото търсене там.

Газпром не доставя газ по Ямал - Европа към Германия втори пореден ден

Газпром не доставя газ по Ямал - Европа към Германия втори пореден ден

Това води до рекордни равнища на газа в Европа

Някои анализатори и европейски политици намекнаха, че Москва умишлено спира доставките на газ, за да укрепи политическите си позиции на фона на напрежението около Украйна и забавянето на европейското сертифициране на друг газопровод - "Северен поток 2".

Кремъл отрича да използва такава тактика. "Няма абсолютно никаква връзка със "Северен поток 2", това е чисто търговска ситуация", заяви говорител.

Германските доставчици на електроенергия RWE и Uniper, които са сред най-големите клиенти на "Газпром", заявиха, че държавната фирма изпълнява задълженията си за доставка.

Проблемите с газопровода Ямал-Европа се прибавиха към други фактори, които поддържаха високи цените на газа през по-голямата част от 2021 г. Сред основните причини, които подхранват новите скокове, са по-студеното време и силното търсене на електроенергия.

Корабите, превозващи втечнен природен газ за Азия, обръщат посоката, за да снабдяват европейските потребители, които са готови да платят големи суми на фона на скока на цените, съобщи по-рано тази седмица Financial Times.

Цената на газа в Европа превиши убийствените 2 100 долара

Цената на газа в Европа превиши убийствените 2 100 долара

След като "Газпром" намали изпомпването на газ през газопровода Ямал - Европа