Цената на газа в Европа продължава да чупи исторически рекорди, надхвърляйки 2 100 долара за 1000 куб. метра. Това показват данните на лондонската борса ICE, информира ТАСС.

По-рано цената на газа в Европа по време на борсовата търговия след достигане на психологическата граница от 2000 долара за 1 000 куб. метра продължи да расте.

Цената на януарския фючърс за хъба TTF в Нидерландия се повиши до 2044,6 долара за 1 000 куб. метра, или 174,985 евро за мегаватчас.

Цената на газа в Европа надхвърли рекордните 2000 долара
Обновена

Цената на газа в Европа надхвърли рекордните 2000 долара

За първи път от 6 октомври

По мнението на Дмитрий Маринченко, старши директор на групата за природни ресурси и суровини във Fitch, цените може да реагират на намаляването на изпомпването през газопровода Ямал - Европа и новините за възможно застудяване в Европа.

Вчера руската държавна корпорация "Газпром" отново не резервира мощности за транзит на природен газ през Полша по газопровода Ямал - Европа за днес (21 декември). В резултат на това тази сутрин физическият поток на газа по газопровода тръгна в обратна посока от Германия към Полша.

"Газпром" също така не резервира допълнителен капацитет за транзит на природен газ през Украйна през януари и поръча 21,6% от предложения капацитет за изпомпване през Полша по газопровода Ямал - Европа на търг вчера.

Цените на газа в Европа се покачват след спирането на сертифицирането на "Северен поток 2"

Цените на газа в Европа се покачват след спирането на сертифицирането на "Северен поток 2"

Европейските правителства се опитват да смекчат удара както за потребителите, така и за бизнеса

Руският газов холдинг започна да намалява обема на резервациите за транзит на газ през газопровода Ямал - Европа от петък - на търг "за ден напред" Газпром тогава също не резервира мощности по това време, но поръча обем на изпомпване от 26,8 млн. куб. метра при търговия в рамките на деня срещу 31,4 млн. куб.м. м през предходните дни.

След това изпомпването постепенно намаля до 5,2 млн. куб. м в събота, 4,2 млн. куб. метра в неделя и 3,8 млн. куб. метра в понеделник.