Физическият поток на газ по газопровода Ямал - Европа към Германия е спрян за втори пореден ден заради отказа на руската държавна корпорация "Газпром" да резервира капацитет за днес. Това става ясно от данните на германския газопреносен оператор Gascade, информира ТАСС.

Транснационалният газопровод Ямал - Европа минава през територията на четири държави - Русия, Беларус, Полша и Германия. Проектният капацитет на тръбата е 32,9 млрд. куб. метра газ годишно. Физическият поток на газ към Германия през Ямал - Европа се формира като разлика между реноминациите (ревизирани заявки за изпомпване) за доставка в посока напред и обратно (на реверс към Полша).

"Газпром" взриви цената: Близо $2200 за синьото гориво на Стария континент

"Газпром" взриви цената: Близо $2200 за синьото гориво на Стария континент

И в сряда руският енергиен монополист няма да заявки за газ през Полша за Германия

Вчера руската газова корпорация отново не резервира капацитет за транзит на природен газ през Полша по газопровода Ямал - Европа за днес (22 декември). Самият "Газпром" отбеляза, че компанията доставяла газ за Европа съгласно заявките на потребителите в съответствие със съществуващите договори.

В същото време продължават реверсните доставки на газ по газопровода от Германия за Полша. Посоката на изпомпване на газ по тръбопровода зависи от заявките, които газопреносният оператор получава от клиентите. Посоката на газовия поток може да се промени заради по-високи номинални заявки (номинации) за изпомпване в една или друга посока. Ако клиентите искат да променят номинациите си, се образуват т. нар. реноминации за доставки на газ по тръбата.

Цената на газа в Европа превиши убийствените 2 100 долара

Цената на газа в Европа превиши убийствените 2 100 долара

След като "Газпром" намали изпомпването на газ през газопровода Ямал - Европа

"Газпром" започна да намалява обема на резервациите за транзит на газ по газопровода Ямал - Европа от петък - на търг "за ден напред" "Газпром" тогава също не резервира капацитети, но поръча обем на изпомпване от 26,8 млн. куб. метра при търгове в рамките на деня срещу 31,4 млн. куб. метра през предходните дни. След това капацитетите постепенно се понижиха до 5,2 млн. куб. метра в събота, 4,2 млн. куб. метра в неделя и 3,8 млн. куб. метра в понеделник. В понеделник "Газпром" изобщо не резервира транзитни капацитети за вторник, в резултат на което сутринта на 21 декември физическият поток на газ през газопровода тръгна в обратна посока от Германия към Полша.

През декември "Газпром" предпочете да резервира ежедневно на търг капацитет за доставка на газ по Ямал - Европа. През ноември холдингът не поръча предварително допълнителни капацитети за транзит на газ през Полша за декември. Тогава "Газпром" заяви, че може бързо да резервира допълнителни мощности на по-кратка основа - за отделна седмица или ден.

Цената на газа в Европа надхвърли рекордните 2000 долара
Обновена

Цената на газа в Европа надхвърли рекордните 2000 долара

За първи път от 6 октомври

На фоне снижения прокачки через трубопровод Ямал - Европа и новостей о возможном похолодании в Европе цена газа в Европе накануне в ходе биржевых торгов побила несколько исторических рекордов и вплотную приближалась к $2200 за 1 тыс. куб. м.

На фона на намаляването на изпомпването през газопровода Ямал - Европа и новините за възможно застудяване в Европа, цената на газа в Европа вчера в хода на борсовата търговия счупи няколко исторически рекорда и се доближи до 2200 долара за 1000 куб. метра.