Германският външен министър Аналена Бербок обяви, че спорният газопровод "Северен поток 2" понастоящем не може да бъде одобрен, тъй като не отговаря на изискванията на европейското енергийно законодателство.

Новото германско лявоцентристко правителство записа в коалиционното споразумение, че европейското енергийно законодателство се прилага за енергийни проекти "и това означава, че при сегашните обстоятелства този газопровод не може да бъде одобрен, защото не отговаря на изискванията на европейското енергийно законодателство, а проблемите около безопасността все още не са разрешени", изтъкна Бербок пред германската телевизия ZDF.

Съгласие между САЩ и Германия: "Северен поток 2" спира, ако Русия нападне Украйна

Съгласие между САЩ и Германия: "Северен поток 2" спира, ако Русия нападне Украйна

Байдън предупреди Путин за тежки санкции...

Освен това САЩ и предишното германско правителство са обсъдили, "че в случай на по-нататъшна ескалация този тръбопровод вече не може да бъде свързан към мрежата", подчерта тя, намеквайки за напрегнатата ситуация на границата между Русия и Украйна.

Газопроводът "Северен поток 2" беше завършен преди повече от два месеца, но все още не е в експлоатация.

Германската федерална мрежова агенция трябва до началото на януари да вземе решение за разрешително за експлоатация на газопровода, по който от Русия до Германия по дъното на Балтийско море трябва да се доставят до 55 млрд. куб. метра природен газ годишно.

Бербок говореше срещу "Северен поток 2" по време на предизборната кампания преди парламентарните избори през септември. Новият германски канцлер Олаф Шолц все още не е заел ясна позиция по въпроса.

Зеленски нарече "Северен поток 2" голяма трагедия за Украйна

Зеленски нарече "Северен поток 2" голяма трагедия за Украйна

"Това не е просто бизнес, това е голяма трагедия за нас"