Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган заяви в четвъртък, че през следващата година Турция ще повиши минималната си заплата с 50% до 4250 лири (275,44 долара) на месец, за да се справи с валутния срив и скока на инфлацията. Това предаде Ройтерс.

Доларовата стойност на минималната работна заплата за 2021 г. - около 2825 лири месечно - се срина до 185 долара от 380 долара в началото на годината поради валутната криза, която е втората в Турция за последните четири години.

Нестандартната политика на Ердоган за намаляване на лихвените проценти в условията на покачване на цените предизвика разпродажба на лирата, чиято стойност е спаднала с 40% само от началото на миналия месец.

По думите на държавния глава несигурността, породена от нестабилността на пазара и инфлацията, скоро ще приключи.

"Вярвам, че с увеличението показахме решимостта си да защитим нашите служители от това да бъдат смазани от повишаването на цените", каза Ердоган и добави, че заплатата ще бъде най-високата досега.

Не спират рекордните сривове на турската лира

Не спират рекордните сривове на турската лира

Очакват се решения на централната банка на Турция

Правителството също така ще премахне данъците върху минималната заплата, за да облекчи тежестта върху работодателите.

Инфлацията скочи над 21% миналия месец и се очаква да достигне 30% през следващата година главно поради срива на турската валута, който повишава цените на вноса.

Ердоган направи изказването си, след като централната банка на Турция отново намали основния си лихвен процент със 100 базисни пункта до 14% като част от новата икономическа програма, която набляга на износа, кредитирането и растежа преди изборите през 2023 г.

Лирата поевтиня с цели 5,6% до рекордно ниското ниво от 15,6890 спрямо долара след намаляването на лихвения процент.

Чужденци купуват имоти в Турция с рекордни темпове

Чужденци купуват имоти в Турция с рекордни темпове

На фона на продължаващото отслабване на лирата