Като отговор на разногласията за доставките на петрол от Москва, Минск заплаши, че ще прекрати транзита на електроенергия за руския анклав Калининград.

Белоруската компания ОДУ, която влиза в държавния концерн „Беленерго", заяви, че руските компании, които осъществяват транзита на електроенергия през Беларус за Калининградска област, не се съгласяват с условията.

Заплахата прозвуча по време на преговорите по въпроса за митата, с които се облагат нефтопродуктите, доставяни от Русия.

Руските компании отвърнаха, че са изпратили вече своите предложения и чакат отговор. Такъв още не е постъпил, пише агенция Новости.

Преговорите обаче ще продължат чак на 11 - 12 януари и до тогава не е много ясно как ще се осъществят доставките на петрол.

С особен интерес спорът се следи от Германия и Полша, които също получават петрол от Русия и то през Беларус.

През 2007 година заради аналогични спорове беше прекратена доставката за Полша и Германия по нефтопровода „Дружба".
През Беларус в Европа влизат годишно не по-малко от 60 милиона тона нефтопродукти.

Въпреки че беше отречено, през първите дни на новата година се появи информация, че Русия е затворила крана за съседката си.

Новите търговски отношения изглежда не се прости, въпреки сключения преди седмици Митнически съюз. От своя страна по празниците президентът на Беларус предупреди, че страната му ще излезе от митническата зона, ако й бъдат налагани интересите на останалите две членки.

Дали предстои нова нефтена война, по аналогия с газовата от януари 2009 година?

В началото на годината изтече срокът на споразумението за доставката на руски нефт в Беларус. Цената на доставките от 2007 година се разчита с понижаващ коефициент, който към днешна дата се равнява на около 80 долара за тон.
От своя страна обаче Беларус преработва суровия нефт и го продава на европейски страни на пазарни цени.

Така и в края на миналата година Минск настоя отново да получи преференциални цени за руския нефт, като например се отменят митата.
Според анализатори това е в съзвучие с обявените договорености и цели от сключения Митнически съюз.

Москва обяви, че е готова да снабдява вътрешния пазар на Беларус на преференциални цени, но с мито ще се облага останалият износ - т.е. количеството, предназначено за Европа.

Днес белоруската компания отрече доставките да са спирани, няма постъпили такива оплаквания и от останалите страни.

Споровете обаче между Беларус и Москва се отразиха на цената на петрола на световните пазари и той надмина 80 долара за барел още тази сутрин.

Според анализатори конфликтът определено има провокационен характер.

Лукашенко се стреми към политически дивиденти преди предстоящите в страната му избори.
Това не е първият път, когато по икономически път се разрешават политически проблеми, подобно на "млечната война" между двете страни от миналата година.

Какъв обаче е интересът на Русия.

В началото на декември месец руският министър на енергетиката Сергей Шматко обяви, че за Беларус е разработено предложение, обвързващо митническия режим с влизането на руски компании в петролната инфраструктура на Беларус.

Самият Минск обаче определи предложението като „шантаж".

Руските компании „Лукойл" и „Роснефт" отдавна имат интерес към двете нефтопреработвателни предприятия на Беларус, чиято приватизация така и не е направена до момента.

Това явно предстои и Русия ще иска да обвърже условията за доставка на природния ресурс с придобиването на дялове или собственост. Това може би ще се окаже и единственият път, по който Беларус ще запази преференциалните цени, както направи това по отношение на природния газ.