Гърция ще продължи с държавните реформи, за да стимулира икономическия растеж и да предложи мерки за подпомагане на засегнатите от природни бедствия, без да рискува фискалния напредък на страната. Това каза в събота премиерът Кириакос Мицотакис, цитиран от "Ройтерс".

Годишната му политическа реч беше помрачена от буря, която уби 17 души миналата седмица, и смъртоносните пожари в северната част на страната този месец.

Премиерът-консерватор каза, че държавната финансова подкрепа за природни бедствия ще бъде удвоена до 600 милиона евро през следващата година, извлечени от данъка върху настаняването в луксозни хотели. Туризмът е двигател на гръцката икономика, която излезе от дългова криза през 2018 г.

Припомня се, че Мицотакис беше преизбран през юни. Той беше отложил годишната си реч за икономическата политика с една седмица за 16 септември поради въздействието на бурята Даниел, най-интензивната в Гърция, откакто се водят отчети през 1930 г.

Бурята премина през Тесалия в Централна Гърция в продължение на три дни. Стотици жители бяха евакуирани от наводнените домове със спасителни лодки. Десетки хиляди животни се удавиха, а ниви - наводнени.

В речта си от северния град Солун Мицотакис спомена предизвикателствата, пред които е изправена страната поради изменението на климата, както и финансовата подкрепа, която Гърция може да получи от Европа. Но той добави, че "икономиката на Гърция е достатъчно силна, за да издържи".

Водолази откриха още една жертва на наводненията в Гърция

Водолази откриха още една жертва на наводненията в Гърция

Откритието повишава броя на загиналите при наводненията от бурята до 16.

Мицотакис очерта реформи за подобряване координацията на министерството, справяне с укриването на данъци, укрепване на здравния сектор и подпомагане на семействата, младежта и техния достъп до достъпни жилища.