Премиерът Кириакос Мицотакис заяви в сряда, че е предпазлив оптимист дали Гърция ще успее да постигне целите си в туристическия сектор още тази година, предаде "Ройтерс".

Страната е посрещнала само седем милиона туристи и постигнала 4 милиарда евро приходи през 2020 г. спрямо рекордните 33 милиона посетители и 18 милиарда евро приходи през 2019 г. Тя очаква да достигне половината от резултатите за 2019 г.

"Предпазлив оптимист съм, че второто полугодие ще бъде по-добро от очакваното и че в крайна сметка ще постигнем целта от 50% от приходите за 2019 г.", каза Мицотакис пред общото събрание на гръцката конфедерация по туризъм SETE.

За да спаси своя туристически сектор от второто лято, изгубено от коронавируса, Гърция е готова да използва сертификат за пътуване COVID-19 преди стартирането му в целия ЕС на 1 юли, за да привлече чуждестранни туристи. Но ще зависи и от това кога големите туристически пазари като Великобритания облекчават ограниченията си за пътуване и позволяват на хората да прекарат лятната си почивка в Гърция, без да е необходимо да се поставят под карантина или да се тестват за COVID при завръщането им.

Гърция възлага своите надежди на туризма и възстановяването на вътрешното търсене след многомесечно блокиране, за да извади икономиката си от 8,2% рецесия миналата година и да постигне 3,6% ръст на БВП тази година. Мицотакис повтори целта от 3,6% в сряда, но заяви, че правителството му може да я преразгледа, когато има сигурност, че данните от първата половина ще подкрепят това.

Влизаме в Гърция и с отрицателен антигенен тест

Влизаме в Гърция и с отрицателен антигенен тест

Тестът трябва да е издаден от оторизирана лаборатория