Рейтинговата Moody's обяви , че Русия е изпаднала в неизпълнение (дефолт)  на еврооблигациите. 

Това се казва в съобщението на сайта на международната рейтингова агенция.

"На 27 юни плащанията по два емисии еврооблигации не са достигнали до притежателите на облигации по време на гратисния период, което според нашата дефиниция представлява неизпълнение", се казва в съобщението.

Припомняме, че още вчера беше съобщено, че до дефолта на Москва остават часове, тъй като крайният срок изтече в неделя вечерта. 

Това е исторически момент за страната,

Белият дом също вижда дефолта на Русия, за първи път от 1918 г.

Белият дом също вижда дефолта на Русия, за първи път от 1918 г.

А всичко, което трябваше да направи, бе да не нахлува в Украйна

Русия не изплати външния си дълг за първи път след болшевишката революция преди повече от век, което допълнително отчуждава страната от глобалната финансова система след санкциите, наложени заради войната й в Украйна.

Притежателите на облигации твърдят, че не са получили просрочени лихви в понеделник след изтичането на основния срок за плащане в неделя, предадоха "Ройтерс" и Bloomberg. Белият дом намекна за дефолт на задълженията на Русия, което е първо по държавния й дълг от 1918 г. на брифинг за медиите в понеделник.

Миналия месец Министерството на финансите на САЩ прекрати способността на Русия да изплаща своите милиарди дълг на международните инвеститори чрез американски банки. В отговор руското финансово министерство заяви, че ще изплати деноминирани в долари дългове в рубли и ще предложи "възможност за последващо конвертиране".

Русия заяви, че има парите да плати дълговете си, но западните санкции създадоха "изкуствени пречки" като замразиха нейните валутни резерви, съхранявани в чужбина. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза пред репортери по време на конферентен разговор в понеделник, че "няма основания да наричаме тази ситуация дефолт", заявявайки, че Русия е платила, но не може да бъде обработено поради санкции.

"Блумбърг": Русия е пред дефолт

"Блумбърг": Русия е пред дефолт

Гратисният период за около 100 милиона долара пропуснати плащания изтича

Русия дължи около 40 милиарда долара в чуждестранни облигации, около половината от тях за чужденци. Преди началото на войната Русия имаше около 640 милиарда долара в чуждестранна валута и златни резерви, голяма част от които се държаха в чужбина и сега са замразени.

Рейтинговите агенции могат да намалят рейтинга до дефолт или съдът може да реши въпроса, но са спрели рейтинга на Русия. Притежателите на облигации, които имат суапове за кредитно неизпълнение - договори, които действат като застрахователни полици срещу дефолт - могат да поискат от комисия от представители на финансови фирми да реши дали неизплащането на дълг трябва да предизвика изплащане, което все още не е официално обявяване на дефолт.

Комитетите за определяне на кредитни деривати - индустриална група от банки и инвестиционни фондове - вероятно ще отбележат "кредитно събитие", каза Пийч.

На 7 юни комисията постанови, че Русия не е платила необходимата допълнителна лихва, след като е направила плащане по облигация след падежа на 4 април. Но комисията отложи предприемането на по-нататъшни действия поради несигурност относно това как санкциите могат да повлияят на всяко споразумение.